Animal Rescue Service

Zes zwanen landen op Grote Ring rond Brussel, vier dieren zijn gered

Leden van de vzw Animal Rescue Service uit Sint-Truiden hebben enkele zwanen gered op de Grote Ring rond Brussel. Daar was een zestal zwanen geland, wellicht omdat ze door de weerspiegeling van de zon op het natte wegdek dachten dat het om stilstaand water ging. Vier dieren konden worden gered, twee andere waren aangereden en stierven.

Kort voor de middag werden de mensen van Animal Rescue Service uit Sint-Truiden opgeroepen door de wegpolitie omdat er zwanen op de Brusselse Ring zaten, ter hoogte van de verkeerswisselaar in Sint-Stevens-Woluwe. "Het waren 6 witte, jonge zwanen", vertelt Matthieu Helleputte van Animal Rescue Service. "Toen we aankwamen waren er al 2 aangereden. De 4 andere zaten op de pechstrook."

Verkeer stilgelegd

De politie heeft het verkeer dan even stilgelegd zodat de dieren gevangen konden worden. "Door de shock en de vermoeidheid ging het vrij makkelijk om de dieren te vangen", vertelt Helleputte. "Daarna hebben we ze vrijgelaten aan een vijver in Hélécine en daar hebben ze eten gekregen van de parkwachter. Als ze op krachten gekomen zijn, kunnen ze verder vliegen."

Weerspiegeling op het wegdek

Helleputte vermoedt dat de zwanen in de war waren door de weerspiegeling van de zon op het natte wegdek. "Als het geregend heeft en daarna schijnt de zon, dan geeft dat een reflectie op het wegdek waardoor de zwanen denken dat het water is en dan landen ze. Zulke gevallen doen zich rond deze tijd van het jaar wel meer voor." 

Meest gelezen