Bij de huiszoeking in de Molenlei in Merksem kwam een man van 36 om bij een schietpartij met de politie.

2 verdachten aangehouden na huiszoekingen in extreemrechts milieu op verdenking van voorbereiden terroristisch misdrijf

Van de zes mensen die gisteren opgepakt zijn bij huiszoekingen, zijn er twee aangehouden. De onderzoeksrechter heeft hen in verdenking gesteld van inbreuken op de wapenwetgeving en het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. De vier anderen die opgepakt werden, zijn verhoord maar opnieuw vrijgelaten. Zij zijn dus niet in verdenking gesteld. 

Het federaal parket viel gisteren op tien locaties binnen in Antwerpen en Gent, omdat ze enkele mensen op het spoor waren die mogelijk een vorm van gewapend verzet wilden plegen tegen de overheid. Een concreet doelwit of tijdstip was er nog niet, maar mogelijk is er door de tussenkomst van het gerecht radicaal geweld voorkomen.

Bij de huiszoekingen zijn uiteindelijk 6 mensen meegenomen voor verhoor. De onderzoeksrechter heeft beslist om twee van hen aan te houden. Ze zijn in verdenking gesteld van inbreuken op de wapenwetgeving en het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. Een derde man is ook voorgeleid voor de onderzoeksrechter, maar is vrijgelaten. De drie anderen mochten meteen na hun verhoor naar huis. Er wordt hen dus voorlopig niets ten laste gelegd. 

Het onderzoek van het gerecht was al maanden aan de gang en situeert zich in het extreemrechtse milieu. Bij de huiszoekingen zijn een massa wapens en munitie in beslag genomen, onder meer in de woning in Merksem waar een dode viel. Toen de politie daar wilde binnengaan, kwam het tot een schietpartij tussen de bewoner van 36 - Yannick V. - en de politie. De man werd getroffen door een politiekogel en stierf ter plaatse. Bij hem alleen al zijn meer dan 100 wapens en munitie gevonden. 

Enkele hoofdverdachten in het onderzoek stonden bij de veiligheidsdiensten op de lijst van mogelijk gevaarlijke extremisten. Het gaat om Yannick V. maar ook om een van de twee verdachten die aangehouden is. Die man was onlangs verhuisd naar Antwerpen en was in dezelfde straat gaan wonen als Yannick V. Mogelijk heeft dat de alarmbellen doen afgaan bij het gerecht dat er iets op til was, waardoor ze beslisten om in te grijpen. 

Meest gelezen