AFF/PA Images

Amerikaanse rapper Coolio (59), bekend van wereldhit "Gangsta's paradise", is overleden

De Amerikaanse rapper Coolio is gisteren in Los Angeles op 59-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de entertainmentwebsite TMZ gemeld, het nieuws is door zijn manager bevestigd. Coolio werd in de jaren 90 wereldberoemd met het beklijvende "Gangsta's paradise", uit de soundtrack van de film "Dangerous minds", waar hij ook een Grammy voor won. Een doodsoorzaak is niet bekend. "Mijn hart is gebroken", reageert actrice Michelle Pfeiffer, die aan "Dangerous minds" meewerkte.

Coolio, wiens echte naam Artis Leon Ivey Jr. is, begon zijn carrière in de jaren 80. Hij verwierf zijn plaats in de hip hop-geschiedenis met "Gangsta's paradise" uit 1995, dat op de soundtrack van "Dangerous minds" stond. In die film, gebaseerd op waargebeurde feiten, vertolkt Michelle Pfeiffer een lerares die aan de slag gaat op een middelbare school in een achterbuurt in Californië. De hypnotiserende intro van "Gangsta's paradise" is een sample uit "Pastime paradise" van Stevie Wonder uit 1976.

"Gangsta's paradise" begint met een beroemd vers uit de psalm "The Lord is my shepherd", ("De Heer is mijn herder", red): "As I walk through the valley of the shadow of death" ("Al wandel ik door een donkere vallei"). Maar terwijl de originele psalm voortgaat met "I will fear no evil, for thou art with me" ("Ik vrees geen gevaar, want U bent bij mij"), klinkt het in "Gangsta's paradise" een pak grimmiger: "I take a look at my life and realize there's nothin' left" ("Ik kijk naar mijn leven en ik besef dat er niks meer over is").

BEKIJK - In de clip van "Gangsta's paradise" bezingt Coolio de uitzichtloosheid van zijn jonge leven, aanhoord door Michelle Pfeiffer:

De beklijvende sample die telkens terugkeert, de bittere tekst, doorspekt met religieuze elementen, het bezwerende achtergrondkoor...  Het zijn elementen die van "Gangsta's paradise" wereldwijd een hit maakten. In verschillende landen stond de song wekenlang op nummer 1. In 1996 was "Gangsta's paradise" genomineerd voor een Grammy voor beste song van het jaar, Coolio won de Grammy voor Beste Rap Solo.

Ook bijna 30 jaar later blijft "Gangsta's paradise" populair. De videoclip haalde eerder dit jaar op YouTube de kaap van 1 miljard kijkers. "Ik wil iedereen bedanken voor alle jaren van liefde, van er voor mij te zijn", zei hij toen. "Ik hoop dat ik je door goede en slechte tijden heb gehaald." Ook op Spotify is de song 1 miljard keer beluisterd.

BEKIJK - Coolio neemt de Grammy voor Beste Rap Solo in ontvangst:

Videospeler inladen...

Acteur en kok

Coolio werd geboren in Pennsylvania, maar verhuisde later naar Compton, de stad ten zuiden van Los Angeles die bekendstaat als thuishaven van heel wat beroemde rappers en hiphoppers. Voor hij zich fulltime aan muziek wijdde, werkte hij als veiligheidsmedewerker op de luchthaven en als vrijwilliger bij de brandweer.

Ook na het succes van "Gangsta's paradise" bleef Coolio populair als hiphopper. Hij scoorde onder meer nog met "Fantastic voyage", "Rollin' with my homies", "1, 2, 3, 4 (sumpin' new)", "Too hot" en "C U when U get there". Doorheen zijn hele carrière, die 40 jaar overspant, nam hij 8 albums op, won hij een American Music Award en 3 MTV Music Video Awards. Hij heeft in totaal zo'n 17 miljoen platen verkocht.

BEKIJK - De videoclip van "C U when U get there", een van de andere hits van Coolio:

Naast muzikant was Coolio ook acteur, hij dook op in meerdere films en series. Meer recent deed hij ook mee aan de Amerikaanse versie van "Big brother" en liet hij zich ook van zijn culinaire kant zien. Hij maakte "Cookin' with Coolio", een serie korte online filmpjes, schreef een kookboek en deed mee aan kookprogramma's met bekende sterren.

BEKIJK - Een fragment uit "Cookin' with Coolio":

Videospeler inladen...

Coolio kwam meermaals in aanraking met het gerecht, onder meer voor wapenbezit. Hij was getrouwd van 1996 tot 2000 en had 6 kinderen.

BEKIJK - Ruim 20 jaar geleden was Coolio te gast in "De laatste show", omdat hij dat jaar een optreden gaf op Night of the Proms.

Videospeler inladen...

Michelle Pfeiffer: "Mijn hart is gebroken"

Een officiële doodsoorzaak is niet bekendgemaakt. Zijn manager vertelt aan de entertainmentwebsite TMZ dat de zanger het huis van een vriend in Los Angeles had bezocht en daar dood is teruggevonden. Volgens zijn manager vermoeden de hulpdiensten dat Coolio een hartstilstand zou hebben gekregen.

Actrice Michelle Pfeiffer is diep geraakt door de dood van Coolio. "Mijn hart is gebroken door het overlijden van een getalenteerd artiest. Een leven dat te vroeg werd afgebroken", schrijft ze op Instagram. "Ik had het geluk om met hem te werken aan "Dangerous minds". Hij won een Grammy voor zijn briljante song op de soundtrack, die volgens mij de reden was waarom de film zoveel succes had. 30 jaar later krijg ik nog altijd kippenvel als ik die song hoor."

Coolio was nog altijd actief, hij was momenteel op tour met andere sterren uit de jaren 90, zoals Vanilla Ice en Young MC. Enkele dagen geleden traden ze nog op in Texas. Op sociale media reageren Vanilla Ice en rappers als Ice Cube geschokt op het overlijden.

Meest gelezen