Antwerpse nachtleven krijgt tips over aanpak grensoverschrijdend gedrag: "Iedereen moet reageren als het misloopt"

De stad Antwerpen, de politie en Sensoa lanceren een campagne met tips voor horecauitbaters die grensoverschrijdend gedrag opmerken en ermee moeten omgaan. Een Safe Space in elke uitgaansgelegenheid is er daar één van. Tegelijkertijd komt er een sensibiliseringsactie die alle Antwerpenaren oproept te reageren als ze iets zien dat niet door de beugel kan. 

Uitgaan moet voor iedereen veilig zijn. Dat is het motto achter een nieuwe reeks initiatieven van de stad Antwerpen, de lokale politie en Sensoa. De campagne is gericht op iedereen in het uitgaansleven van horeca tot stadsmedewerkers. Er komen sensibiliserende affiches voor feestvierders en een draaiboek voor handelszaken. Daarin wordt uitgelegd wat seksueel grensoverschrijdend gedrag precies is, wanneer het strafbaar is en wat je kan doen voor het slachtoffer en tegenover de dader.

Safe Space

De campagne wordt vandaag gelanceerd bij de start van het Antwerpse academiejaar. Op Spoor Oost bij het studentenfeest Studay is er voor het eerst een zogenoemde Safe Space. Een rustige ruimte achteraf waar slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag rust en hulp kunnen vinden. Het is één van de aanbevelingen van de campagne dat elke uitgaansgelegenheid nadenkt over een dergelijke ruimte.

De stad roept tegelijkertijd elke Antwerpenaar op om in te grijpen als het misgaat. Er zijn affiches en video’s op sociale media met 5 manieren om in te grijpen wanneer iemand wordt lastiggevallen. Die zijn gebaseerd op de 5 A’s van Sensoa: anderen betrekken, afleiden, afzonderen, aanspreken, aanwezig blijven. 

Meest gelezen