Burgemeester van Diepenbeek wil nauwer gaan samenwerken met buurgemeenten

De burgemeester van Diepenbeek wil de komende jaren nauwer samenwerken met andere gemeenten. Of er een echte fusie moet komen, wil Rik Kriekels (N-VA) bekijken met alle partijen in zijn gemeente. Diepenbeek vroeg een adviesbureau om de werkingen van de gemeente door te lichten en na te gaan welke fusies mogelijk interessant kunnen zijn. Dat rapport wordt over twee weken besproken. 

Volgens burgemeester Rik Kriekels is het duidelijk dat Diepenbeek niet alle taken alleen zal kunnen blijven uitvoeren op middellange termijn. "Wij zijn financieel gezond, maar als ik bijvoorbeeld kijk naar onze dienst toerisme en economie, dat is een eenmansdienst. Wij hebben één mobiliteitsambtenaar, één jurist. En ik vraag me af of wij op ieder departement een eigen specialist moeten hebben. Zo zijn we bijvoorbeeld al een hele tijd op zoek naar een specialist burgerzaken. We hebben daar al drie keer een vacature voor uitgeschreven. Er komt niemand op af."

Ik vraag me af of wij als op ieder departement een eigen specialist moeten hebben

Rik Kriekels, burgemeester Diepenbeek

Diepenbeek werkt nu ook al samen met andere gemeenten. "Met Hasselt, Zonhoven, Herk-de-stad en Halen. Toen we onderbemand waren op de dienst burgerzaken zijn collega's uit Zonhoven ons komen helpen." Of er een verregaande samenwerking of een fusie moet komen, wil de burgemeester beslissen in overleg met alle partijen in de gemeente. "Het adviesbureau heeft zowel de voor- en nadelen van een fusie met een kleine gemeente zoals Kortessem, als met een grote stad zoals Genk of Hasselt bekeken. Op 10 oktober zullen we dat met zijn allen rustig bekijken en bespreken."

Kortessem had interesse getoond in een fusie met Diepenbeek, nadat vorig jaar de fusiegesprekken tussen Kortessem, Wellen, Heers, Alken en Borgloon afsprongen. Want Borgloon koos voor een fusie met Tongeren. 

Meest gelezen