© VRT

Eén op de drie slachtoffers in zorgcentra voor seksueel geweld is minderjarig

Eén op de drie slachtoffers van seksueel geweld, die opgevangen worden in een gespecialiseerd zorgcentrum, is minderjarig. Dat schrijft de krant De Morgen op basis van cijfers van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo). Het eerste zorgcentrum voor slachtoffers van seksueel geweld werd geopend in 2017. Er zijn er intussen zeven maar de staatssecretaris wil vanwege de cijfers investeren in nog meer centra.

Sinds 2017 zijn er in ons land al zeven gespecialiseerde zorgcentra voor slachtoffers van seksueel geweld geopend. De centra zijn verbonden aan ziekenhuizen en bieden verschillende diensten voor de slachtoffers aan. Ze kunnen er terecht voor medisch onderzoek, traumaverwerking, advies en bijstand van politie en parket. 

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz liet een evaluatie van de zorgcentra uitvoeren en de cijfers blijken zeer confronterend aldus het kabinet. "Sinds de opening van het eerste centrum zijn er in totaal al meer dan 6.000 slachtoffers opgevangen", zegt woordvoerster Magda De Meyer. "Tussen januari en mei van dit jaar zijn het er al meer dan 1.000, dat zijn enorme cijfers."

De nood aan extra zorgcentra is dan ook groot, aldus het kabinet. "In elke zone van elk parket zou er zo'n zorgcentrum moeten zijn", zegt De Meyer. "Dat is nu nog niet het geval, daarom willen we dat er extra middelen worden vrijgemaakt om nog vier extra centra te kunnen openen."

Ook het feit dat één op de drie slachtoffers die opgevangen worden, minderjarig blijkt, is een schokkende vaststelling. "Het toont aan dat het probleem van seksueel geweld nog groter is dan oorspronkelijk gedacht. Dat betekent ook dat er ook nog heel veel werk aan de winkel is rond seksuele educatie bijvoorbeeld."  

Meest gelezen