Nicolas Maeterlinck

Gent krijgt bijna 40 miljoen euro minder dan gehoopt van Vlaanderen en vreest voor nieuwe besparingen

De stad Gent krijgt tot 40 miljoen euro minder van het Vlaamse Gemeentefonds dan gehoopt en zal opnieuw een moeilijke begrotingsoefening moeten maken. Het Gemeentefonds investeert extra geld maar niet voldoende om de hogere loonkosten te volgen. "Er staat een serieuze extra uitdaging voor ons", zegt schepen voor Begroting Rudy Coddens (Vooruit). Het lijkt erop dat er extra bespaard zal moeten worden. 

In de nieuwe Septemberverklaring van de Vlaamse regering is een verhoging van het Gemeentefonds opgenomen. Dat fonds biedt financiële ondersteuning aan lokale besturen en is voor hen één van de belangrijkste bronnen van inkomsten. De Vlaamse steden en gemeenten hadden op een forse verhoging gehoopt om zo de stijgende lonen en de energieprijzen de baas te kunnen. Vlaanderen komt nu met minder centen over de brug en dat is een probleem, zeker voor de stad Gent die al weinig financiële ruimte heeft. 

We krijgen de helft van wat we gehoopt hadden en dat betekent dat we voor een nieuwe moeilijke begrotingsoefening staan
schepen Rudy Coddens (Vooruit)

De komende jaren zal Gent zo ongeveer 40 en geen 80 miljoen euro krijgen uit het fonds. Dat schrijft De Gentenaar en wordt bevestigd aan onze redactie. "We krijgen de helft van wat we gehoopt hadden en dat betekent dat de begrotingsgesprekken voor 2023 een grote uitdaging zullen worden", reageert schepen voor Begroting Rudy Coddens (Vooruit).

Extra besparingen?

Volgende week begint het Gentse bestuur aan het opstellen van een begroting voor volgend jaar en dat belooft nu een extra moeilijke oefening te worden. Coddens zegt te wachten op de prognoses van het Planbureau om een goede inschatting te maken. Hij wil niet vooruitlopen op mogelijke extra besparingen. Het lijkt echter bijna onafwendbaar dat Gent op die manier geld zal moeten proberen te vinden. De stad kondigde eerder al besparingen aan én een belastingsverhoging om zo'n 80 miljoen extra kosten te kunnen dekken. 

Inflatie zorgt voor grote kost

De stad Gent ziet vooral de loonkosten enorm stijgen door de inflatie, het gaat om ettelijke miljoenen die snel aangroeien. De stad had Vlaanderen daarom gevraagd om ook het Gemeentefonds aan die inflatie te koppelen om zo de stijgende kost mee op te vangen. Dat gebeurt nu dus niet helemaal waardoor Gent, en ook andere steden, zelf op zoek moeten naar fondsen. Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) dringt er bij Vlaanderen op aan om toch een extra inspanning te doen. 

Meest gelezen