Radio2

Goochelaars van The Magic Ring herleven na corona: "Aanvragen zijn niet meer bij te houden"

De lachende gezichten op de maandelijkse vergadering van The Magic Ring in Heule spreken boekdelen: goochelaars zijn blij dat de corona-lockdown achter de rug is. "Voor ons was die periode een ramp. Geen optredens, geen feesten en dus geen inkomen", zegt Jeroen Depijpere, bestuurslid van The Magic Ring. "De laatste maanden zijn de aanvragen bijna niet meer bij te houden."

De voorbije twee jaar waren een hel voor de goochelaars van The Magic Ring, een genootschap dat maandelijks bijeenkomt en dat bestaat uit goochelaars uit de regio. The Magic Ring werd vorig jaar opgericht nadat het vorige bestuur er de brui aan gaf. "We tellen 22 goochelaars die regelmatig naar de vergadering komen", zeggen bestuursleden Jeroen Depijpere en Sam Dupont. "De meeste van onze leden goochelen als bijberoep of als hobby. Ik moet je niet uitleggen dat onze leden tijdens de lockdownperiode met de handen in het haar zaten, want er was niets meer mogelijk. Twee jaar lang zonder publiek, als goochelaar word je daar niet gelukkig van."  Maar er zitten ook een paar professionelen in de Magic Ring. "Zij hebben het zeer moeilijk gehad, omdat zij van hun optredens moeten leven", weet Jeroen Depijpere. 

Vooral de professionele goochelaars hebben het moeilijk gehad tijdens corona, omdat zij er wel van moeten leven

Jeroen Depijpere, bestuurslid van The Magic Circle

Ouderdomsdeken

Gelukkig was er nog de maandelijkse vergadering waar ze mekaar konden steunen. Enkel goochelaars zijn hier toegelaten. Een perfecte plek om met elkaar de besognes en verzuchtingen uit te wisselen. De ouderdomsdeken is Boudewijn Mahieu (75). Hij startte in 1974 met de voorloper van The Magic Ring. "Ik had de passie voor het goochelen opgepikt in de Chiro. Een leider van ons was ook een goochelaar en ik vond zijn optredens fantastisch", zegt de ouderdomsdeken van The Magic Ring. "Ik was toen veertien jaar en wat onzeker. Ik denk dat ik er aan begonnen ben om meer zelfvertrouwen te krijgen en natuurlijk ook om de mensen te entertainen. Ondertussen goochel ik dus al meer dan 60 jaar."

'Zweinstein'-gevoel

Doorheen de jaren vergaderde de club op verschillende locaties in Kortrijk, maar de laatste jaren gebeurt dat steevast in het Kasteel van Heule. "Er hangt hier wel een leuke sfeer, een beetje mysterieus of geheimzinnig en dat past wel bij ons", vindt Depijpere. "Het kasteel zou zo in de Harry Potter-films gebruikt kunnen worden als decor. Zeg maar het Kortrijkse Zweinstein. En eigenlijk leren jongere goochelaars hier van de oudere leden, net zoals in de film."

Vergaderplek is het Kasteel van Heule. Toch een beetje een 'Zweinstein'-gevoel
Radio2

Tips & tricks

De vergaderingen zijn vrijblijvend toegankelijk, ook voor beginnende goochelaars. Eerst worden de gebruikelijke agendapunten afgewerkt en wordt er wat bijgepraat. Daarna krijgt iedereen de kans om een nieuwe truc of een actuele versie ervan te presenteren. Michiel Dezwarte (24) is de jongste goochelaar, zeg maar de Harry Potter in het Kasteel van Heule. "Je leert hier enorm veel bij als beginnend goochelaar. Vanavond heeft Boudewijn een nieuwe versie van een oude goocheltruc voorgesteld. Hij deed dat met een vleugje humor, dat is zijn stijl. Maar het blijft leerrijk, je leert hier altijd wel iets bij hoe je bepaalde zaken kan aanpakken."

Ouderdomsdeken Boudewijn (76) leert het jongste lid Michiel een paar tips & tricks
Radio2

Bij kinderen moet je als goochelaar opletten. Ze zijn ongeremder, eerlijker en bekijken alles uit een ander perspectief. En dat bedoel ik letterlijk.

Jeroen Depijper, goochelaar

Opgelet voor kinderen

De leden van The Magic Ring beoefenen verschillende goocheldisciplines. Het tafel goochelen of close up-goochelen is zeer populair, enkele leden specialiseren zich in het podium goochelen dat iets meer wordt aangekleed en op een grotere afstand plaats vindt van het publiek. "Iedereen is het eens dat goochelen voor kinderen een aparte discipline is waar je dubbel op je tellen moet passen", zegt Jeroen Depijpere. "Kinderen zijn eerlijker en ongeremder en ze bekijken je optreden uit een andere perspectief. En dat bedoel ik letterlijk want ze zijn natuurlijk een stuk kleiner dan volwassenen. Ze zien dus sneller wat er gebeurt onder je handen en soms onder de tafel. Je moet zo’n optreden dus anders benaderen dan bij volwassenen."

Meest gelezen