Gratis soep op school is in Lanaken één van de instrumenten in de strijd tegen kinderarmoede

De gemeente Lanaken zet bijkomende acties op in de strijd tegen kinderarmoede. Zo krijgen kinderen van de lagere school 's middags soep aangeboden. Ook leerkrachten krijgen ondersteuning om armoede te herkennen en zelf te reageren.

Lanaken heeft ondertussen een pakket maatregelen klaar om de strijd tegen kinderarmoede aan te gaan. "Het is een groot pakket met veel acties. Het gaat er vooral om dat we de situatie voor gezinnen in armoede een klein beetje leefbaarder proberen te maken. Leerkrachten hebben gemerkt dat heel wat kinderen met een lege brooddoos naar school komen, of met een brooddoos die niet goed gevuld is. Daarvoor hebben we het project 'gratis soep'. Dat betekent in de praktijk dat wij in alle lagere scholen van Lanaken iedere dag van de week - behalve woensdag - de kinderen 's middags gratis gezonde en lekkere soep aanbieden", zo licht schepen Christel Gorissen (Vooruit-Groen), bevoegd voor de Bestrijding van Kansarmoede en Kinderwelzijn.

Brugfiguur

Maar ook naar de leerkrachten en ouders onderneemt de gemeente Lanaken actie. "Verder ondersteunen we de leerkrachten in hun vragen over diversiteit, over hoe ze armoede kunnen herkennen en er mee omgaan. Dat doen we enerzijds door hen een budget ter beschikking te stellen waarmee ze expertise kunnen inkopen in de vorm van workshops en dergelijke, anderzijds organiseren we samen met de lagere en secundaire scholen intervisiemomenten," gaat Christel Gorissen verder. "Heel belangrijk is ook dat wij een brugfiguur hebben. Die gaat op dit moment nog maar naar drie scholen (Engelse Hof, Jan Rosier en GBS in Rekem) en is daar makkelijk bereikbaar voor de ouders om een brug te vormen naar hulpverlening die ze eventueel nodig hebben. We hebben ook nog de huiswerkbegeleiding. In iedere school ondersteunen en betalen we vrijwilligers om huiswerkbegeleiding te doen in welke vorm dan ook en we organiseren een zomerschool voor kinderen die het wat moeilijk hebben", besluit schepen Gorissen.

Daarnaast heeft Lanaken nog een aantal kleinere initiatieven. Het is in ieder geval de bedoeling om dat beleid tegen kinderarmoede structureel verder uit te bouwen.

Meest gelezen