James Arthur Photography

Vier bezette regio's in Oekraïne worden straks tijdens ceremonie in Moskou aangehecht bij Rusland

De vier door Rusland bezette regio’s - Donetsk, Loegansk, Cherson en Zaporizja - worden vandaag officieel aangehecht bij Rusland tijdens een ceremonie in Moskou. De Russische president Vladimir Poetin zal ook een toespraak houden. Vannacht heeft Poetin al een decreet ondertekend dat de onafhankelijkheid van de regio's Cherson en Zaporizja erkent. 

Straks om 15 uur lokale tijd (14 uur in België) zal Poetin de verdragen ondertekenen die de aanhechting van Donetsk, Loegansk, Zaporizja en Cherson bij Rusland officieel moeten maken. In de door Rusland gecontroleerde delen van de vier Oekraïense regio's vonden de voorbije dagen referenda plaats die als illegaal zijn veroordeeld. 

Videospeler inladen...

De ondertekening gebeurt nog vóór het Russische parlement zal stemmen over de annexatie van de gebieden. Dat zou begin volgende week gebeuren.

Tijdens de ceremonie in het Kremlin zal Poetin een "uitvoerige toespraak" geven. Hij zal daarnaast ook spreken met de leiders van de vier gebieden. Zij zijn vandaag al aangekomen in Moskou.  

Omstreden referenda

De omstreden referenda werden gedurende vijf dagen gehouden in de door Rusland gecontroleerde delen van Donetsk, Loegansk, Cherson en Zaporizja, en dinsdag afgerond.

Een overgrote meerderheid stemde voor aanhechting bij Rusland, maar zowel Oekraïne als het Westen hebben de referenda schijnvertoningen genoemd. Ze geloven dat de Russische president Poetin de uitslag van de referenda zal gebruiken om de oorlog te laten escaleren. Wanneer de bezette gebieden officieel bij Rusland horen, kan Rusland een eventueel Oekraïens tegenoffensief beschouwen als een rechtstreekse aanval tegen Rusland.  

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft al gezegd dat onderhandelen met Rusland geen optie meer kan zijn als Rusland de vier bezette gebieden annexeert. Ook de Amerikaanse president Biden heeft al gezegd dat hij nooit de Russische poging om de gebieden te annexeren, zou erkennen. 

Finland sluit grenzen voor reizigers uit Rusland

Terwijl Moskou voorbereidingen treft voor de annexatie van de bezette gebieden, proberen nog altijd veel Russen uit het land te vertrekken om de gedeeltelijke mobilisatie te ontvluchten. 

Om middernacht (23 uur donderdagavond Belgische tijd) heeft Finland zijn grenzen gesloten voor Russische burgers met een Europees toerismevisum voor het Schengengebied. Finland zal niet langer toeristische visa uitreiken aan Russen en zal hun toeristische visa aan de grens ongeldig verklaren. Ze zullen niet langer door Finland mogen reizen. 

De beperkingen zijn bedoeld om Russen te verhinderen vanuit de luchthaven van Helsinki te vliegen naar andere landen. Het land vreest dat dit de internationale betrekkingen zou kunnen schaden. "We wilden nooit een transitland zijn voor toerisme", zegt de Finse regering. 

BEKIJK - Jan Balliauw legt uit hoe de annexatie en de mobilisatie aan elkaar gelinkt zijn

Videospeler inladen...

Meest gelezen