Archieffoto
Copyright 2012 Marcel Schoeters

Regen houdt Ommegang Lier mogelijk tegen: "Kostuums van figuranten en reuzentrein mogen niet nat worden"

Door het regenachtige weer dat zondag voorspeld wordt, moet de Ommegang van Lier misschien opnieuw afgelast worden. De voorbije 2 jaar deed corona alles al in het water vallen. De organisatie zal zondagochtend beslissen. "Het KMI gaat ons een specifieke voorspelling geven voor Lier." Op zondag 9 oktober is wel nog een tweede rondgang gepland.

Komende zondag, 2 oktober, zou in Lier de Ommegang moeten plaatsvinden. Dat gebeurt met 2 jaar vertraging door de coronacrisis. Vroeger ging de Ommegang maar om de 25 jaar uit, maar in 2015 werd beslist om het om de 5 jaar te doen. 

Maar de Ommegang zal alleen door de Lierse straten trekken wanneer het niet regent. "Er gaan 500 figuranten mee in kostuums die niet tegen de regen kunnen", zegt Luc Ceulemans van de organisatie. "Maar misschien belangrijker nog is de oude, historische reuzentrein. Die kan absoluut ook geen water verdragen. Dus als er enig risico is op regen, dan kan die niet uitgaan."

Onze stadspatroon Gummarus zorgt meestal voor mooi weer de eerste weken van oktober. We hopen dat hij ons goed gezind is

Luc Ceulemans, organisatie Ommegang Lier

De definitieve beslissing zal zondagochtend genomen worden. "Om 8.30 uur komen we bijeen met onder meer de burgemeester, de politie en de noodplanningsambtenaar. We gaan dan met het KMI bellen. Ze gaan ons een specifieke weersvoorspelling geven voor de regio Lier tussen 11 en 18 uur. Op basis daarvan gaan we beslissen."

"Gummarus-zomer"

Mocht het zondag gaan regenen, ook al is dat maar een heel klein beetje, dan zal er geen Ommegang zijn. Op zondag 9 oktober is wel nog een tweede Ommegang gepland. Dan zouden de inspanningen van de vele vrijwilligers van de voorbije maanden en jaren niet helemaal voor niets geweest zijn.

Er wordt dus geduimd en blijkbaar ook gerekend op hogere krachten. "Onze stadspatroon is Sint-Gummarus. Zijn feestdag is op 11 oktober. Hij zorgt meestal voor mooi weer in Lier de eerste weken van oktober. Dat noemen we in Lier de Gummarus-zomer. We hopen dus dat hij ons goed gezind is hierboven."

Meest gelezen