Foto: Belga

Ook Mechelen komt met energieplan: geen ijspiste, thermostaat 3 graden lager en enkele stadsgebouwen tijdelijk dicht

Ook Mechelen heeft een energieplan klaar voor de komende winter. In de stadsgebouwen gaat de verwarming 3 graden lager tot 19 graden en wordt ze vroeger uitgeschakeld. Opmerkelijk: het stadspersoneel wordt meer samengezet, waardoor 2 gebouwen tijdelijk dicht kunnen blijven. 

De stad Mechelen gaat tijdelijk twee van haar gebouwen sluiten om energie te besparen. Het Lamotgebouw blijft tijdens de kerstvakantie dicht en De Zeeridder, waar stadsdiensten zitten, gaat zelfs een half jaar dicht. Het stadspersoneel zal tijdens die periode meer samengezet worden, zegt schepen van Energie Patrick Princen (Groen). "Er wordt sowieso al veel van thuis gewerkt, maar we hebben nu de efficiëntie-oefening nog wat versneld. Door De Zeeridder 6 maanden te sluiten, hoeven we het gebouw niet te verwarmen en is er geen elektriciteitsgebruik. Dat is uiteraard een grote besparing."

Nog gaat Mechelen de openbare verlichting dimmen tot 30 procent. Er komt ook geen ijspiste en de stad bouwt het gebruik van fonteinen en waterinstallaties af. Voor de kerstverlichting, die al energievriendelijk is, bekijkt de stad nog hoe het verbruik verder teruggedrongen kan worden, zonder aan gezelligheid in te boeten.

We zijn verplicht om op energiekosten te besparen zodat onze dienstverlening niet in het gedrang komt

Schepen Patrick Princen (Groen)

Mechelen hoopt met alle maatregelen om komende winter zo'n 15 procent te kunnen besparen. "We moeten het goede voorbeeld geven", aldus Princen. "Bovendien is het ook een keuze om onze prioriteiten als stad verder te kunnen zetten: energiekosten nemen een veel grotere hap uit het budget dan enkele jaren geleden werd ingeschat. Het is dus belangrijk om hierop te besparen, zodat de kwaliteit van de dienstverlening niet in het gedrang komt."

Mechelen wil naar de toekomst toe ook bekijken waar ze meer zonnepanelen kan leggen, op monumenten onder andere, en waar ze warmtenetten kan aansluiten. Komend weekend is er een energiemoment waar de stad de Mechelaars informeert over energiebesparingen.

Meest gelezen