Foto gemeente Denderleeuw

Opgravingen in kerk Denderleeuw tonen kindergraven van 12de en 13de eeuw

Bij archeologische opgravingen in de Sint-Amanduskerk van Denderleeuw zijn resten gevonden van een oudere kerk uit de 12de eeuw. Rondom die kerk zijn kinderen en baby's begraven geweest die nog geen doopsel hadden gekregen voor hun dood. Het regenwater dat van de kerk afdrupte, werd als een soort doopsel beschouwd.

De vloer van de kerk ligt open omdat er verwarming gelegd wordt. Bij het graven van de sleuven zijn funderingen gevonden van een oudere kerk die op die plaats heeft gestaan. Die dateert uit de 12de, 13de eeuw. De toren van de huidige kerk is ook uit de 13de eeuw en is een overblijfsel daarvan. Archeoloog Wouter De Maeyer legt uit dat de huidige kerk die in de 19de eeuw is gebouwd, nu groter blijkt te zijn dan de middeleeuwse kerk.

Voor kindjes die gestorven waren zonder te zijn gedoopt, was het regenwater dat van de kerk afdrupte een vorm van doopsel

Archeoloog Wouter De Maeyer

Vroeger werden parochianen binnen in de kerk begraven. Maar de opgravingen tonen aan dat er in de middeleeuwen ook mensen net buiten de muren van de kerk zijn begraven, op een kerkhof errond. Daar zijn ook kinder- en babygraven bij. "Dat is niet ongewoon", weet archeoloog Wouter De Maeyer. "Kindjes die niet gedoopt waren, werden vaak net buiten de kerk begraven omdat ze dan onder regenwater liggen dat van het kerkdak afdrupte en dat werd gezien als een vorm van doopsel." 

Eenmalige rondleiding

Vanavond geeft de archeoloog tussen 16u30 en 19u30 rondleidingen in de kerk van Denderleeuw. "Het is een unieke kans om de opgravingen en vondsten te zien, want daarna gaat de vloer weer dicht". 

Restauratie kerk

De buitenkant van de Sint-Amanduskerk van Denderleeuw is al gerestaureerd, nu wordt de binnenkant aangepakt. Als eerste wordt de verwarming in orde gebracht. Dat is nodig om de juiste temperatuur en luchtvochtigheid te kunnen garanderen voor het geklasseerde Van Petegem-orgel uit 1766. Die verwarmingswerken zullen in het voorjaar van 2023 klaar zijn. Daarna wordt het interieur gerestaureerd. De werken kosten 1 miljoen euro en zijn grotendeels gesubsidieerd door Agentschap Onroerend Erfgoed.

Opgravingen in Sint-Amanduskerk , foto gemeente Denderleeuw

Meest gelezen