Nicolas Maeterlinck

Opnieuw vogelgriep in kippenbedrijf in Sint-Laureins

In 2 weken tijd is een 2e uitbraak van vogelgriep vastgesteld bij een kippenbedrijf in Sint-Laureins. Er is geen verband tussen beide gevallen. Het Federaal Voedselagentschap merkt dat het vogelgriepvirus welig tiert en vraagt dat wie thuis gevogelte houdt de rennen goed afschermt, zodat wilde vogels er niet bij kunnen komen.

Vorige week moesten 150.000 kippen geruimd worden in een bedrijf in Sint-Laureins dat getroffen was door vogelgriep. Nu is een 2e bedrijf getroffen. Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) maakt niet bekend om welk bedrijf en hoeveel kippen het gaat. Volgens Hélène Bonte van het FAVV is er geen verband tussen beide haarden. Ook nu moeten de dieren geruimd worden. "Daarna wordt de site gereinigd en komen er staalnames om zeker te zijn dat het virus weg is." Er is ook een veiligheidszone afgebakend rond de haard. Binnen de 10 kilometer rond de site geldt een ophokplicht. In een straal van 3 kilometer gelden nog strengere maatregelen voor professionele pluimveehouders.

Zeer besmettelijk onder vogels

Het vogelgriepvirus is voor vogels zeer besmettelijk en dodelijk, legt Hélène Bonte uit. Vandaar dat iedereen die binnen een straal van 10 kilometer rond het bedrijf thuis pluimvee houdt, de dieren moet afschermen met een net over de ren, of het pluimvee moet binnen houden. Je zorgt er best voor dat wilde vogels niet in contact kunnen komen met eten en drinken van je kippen. "We verwachten een zwaar vogelgriepseizoen want het virus circuleert sterk."

Meest gelezen