Schade in Fort Myers, Florida
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Florida meet schade op na doortocht orkaan Ian: "Onduidelijk hoeveel slachtoffers er zijn"

Orkaan Ian heeft in het zuiden van de Amerikaanse staat Florida enkele steden verwoest en verschillende slachtoffers gemaakt. Dat zegt gouverneur Ron DeSantis. Hoeveel slachtoffers er precies gevallen zijn, is nog onduidelijk. President Biden verklaarde de situatie in Florida als grote ramp, waardoor financiële hulp mogelijk wordt. Experts spreken over een van de krachtigste orkanen ooit. "Het leek alsof er een trein op ons huis afkwam", beschrijft de Vlaamse Kaat Crombez de kracht van de orkaan. Ian trekt nu over de Atlantische Oceaan richting South Carolina.

Na een passage in Cuba kwam orkaan Ian gisteren met windstoten tot 250 kilometer per uur aan land in de Verenigde Staten, in de zuidoostelijke staat Florida. Hij werd door het National Hurricane Center beschreven als een orkaan van categorie 4, de op een na zwaarste categorie. Verschillende kustplaatsen in het westen van Florida staan onder water.

Orkaan Ian wordt door de autoriteiten beschouwd als "extreem gevaarlijk". Gouverneur Ron DeSantis sprak over een van de zwaarste orkanen die Florida ooit trof. "Dit is een grote, en ik denk dat we allemaal weten dat er grote, grote gevolgen zullen zijn", sprak DeSantis. Miljoenen mensen werden geëvacueerd. Op veel plaatsen kon in eerste instantie geen hulp geboden worden, omdat het zelfs voor de hulpdiensten te gevaarlijk was om uit te rukken.

BEKIJK - Op deze versnelde webcambeelden is te zien hoe Fort Myers Beach in Florida in anderhalf uur tijd volledig blank komt te staan:

Videospeler inladen...

Een dag later is nog niet exact geweten hoe groot de ravage precies is, maar dat er veel schade is, is duidelijk. Volgens gouverneur DeSantis zijn er zeker slachtoffers gevallen, maar is nog niet duidelijk om hoeveel mensenlevens het gaat. "Dat zal de komende dagen duidelijk worden." 

Enkele steden zouden ook "verwoest" zijn, de gouverneur verwees onder meer naar Cape Coral en Fort Myers. Er zouden al meer dan 700 reddingsacties geweest zijn "en er zullen er nog veel meer nodig zijn", aldus DeSantis.

Verschillende ziekenhuizen in de regio van Fort Myers zitten zonder water, waardoor honderden patiënten geëvacueerd moesten worden. Er zou ook een dak van een ziekenhuis weggeblazen zijn en een brandweerkazerne onder water gelopen zijn. 

Meer dan 2,1 miljoen huizen in Florida zitten zonder stroom. Dat blijkt uit gegevens van de website PowerOutage, die stroomonderbrekingen in de Verenigde Staten bijhoudt.

De veiligheidsdiensten roepen de bevolking op om zoveel mogelijk uit centraal- en zuidwest-Florida weg te blijven, zodat de hulpdiensten hun werk kunnen doen.

BEKIJK - Luchtbeelden van de verwoesting die orkaan Ian veroorzaakte:

Videospeler inladen...

De Amerikaanse president Joe Biden vreest dat Ian mogelijk de dodelijkste orkaan wordt in de geschiedenis van Florida en beloofde naar Florida te zullen reizen zodra de situatie dat mogelijk maakt. 

Biden heeft de situatie in de staat Florida als gevolg van de orkaan Ian ook uitgeroepen tot grote ramp. Daardoor kunnen inwoners van de getroffen gebieden aanspraak maken op financiële hulp en andere hulpmiddelen, zoals tijdelijk onderdak en reparaties aan hun huis. Biden heeft federale hulp opgeroepen om lokale hulpverleners te ondersteunen bij reddingsoperaties.

Het leek alsof er een trein op ons huis afkwam

Kaat Crombez, Vlaamse in Florida

VRT NWS sprak met Kaat Crombez, een Vlaamse die in het zwaar getroffen gebied woont en werkt. "We zijn kapot", vertelde Crombez ons terwijl het daar nacht was. "We zijn nu veilig thuis, maar het is enorm zwaar geweest. Vanmorgen hebben we alles zo veilig mogelijk proberen maken en rond 12 uur vanmiddag is de orkaan dan bij ons toegekomen." 

De autoriteiten hadden voorspeld dat de inwoners een paar uur zonder stroom zouden kunnen zitten en dat de storm zeker tot 18 uur zwaar zou kunnen tekeer gaan aan de westkust van Florida. "Maar dat heeft uiteindelijk geduurd tot bijna 22 uur", vertelt Crombez. "Het leek alsof er een trein op ons huis afkwam, alles daverde." Crombez baat ook een winkel uit in Cape Coral in Florida. "Die staat volledig onder water, daar gaan we veel verlies lijden", vertelt ze geëmotioneerd.

BEKIJK - Rukwinden, bliksem en stortbuien, orkaan Ian raast over delen van Florida:

Videospeler inladen...

Vandaag was de orkaan afgezwakt tot categorie 1, met windsnelheden tot 150 kilometer per uur. Maar het Amerikaanse orkaancentrum meldt vanavond dat Ian boven het water van de Atlantische Oceaan weer aan kracht heeft gewonnen en afstevent op South Carolina. Het centrum waarschuwt voor "levensbedreigende situaties" en raadt de lokale bevolking aan de richtlijnen van de autoriteiten te volgen.

Ravage in Cuba

Ian trok eerder over het westen van Cuba met enorm veel regen en windstoten tot 205 kilometer per uur. De schade is aanzienlijk, met overstromingen, beschadigde huizen en omgevallen bomen. Een van de belangrijkste elektriciteitscentrales van het land is uitgevallen en is voorlopig nog niet opnieuw operationeel. Daardoor is er over het hele eiland geen stroom meer. Unión Eléctrica de Cuba (UNE), het bedrijf dat instaat voor het elektriciteitsnet, zegt dat er continu gewerkt wordt om de schade te herstellen.

De ravage die Ian heeft nagelaten in Cuba is enorm. "Onze huizen zijn vernield, onze tabakshutten, boerderijen, fruitbomen, alles kapot", vertelt een inwoner.

Videospeler inladen...

Meest gelezen