Videospeler inladen...

Procureur Van Leeuw over drugsgeweld: "Onderwereld probeert in bovenwereld te raken"

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw waarschuwt voor een escaleren van het drugsgeweld in ons land. We zijn weliswaar nog geen narcostaat zoals Colombia bijvoorbeeld, maar we zijn niet zo ver meer van Nederlandse toestanden waarbij advocaten of gerechtsjournalisten op straat worden afgeknald. We moeten als maatschappij heel attent blijven en investeren in het justitieapparaat, vindt Van Leeuw.

Schietpartijen en aanslagen tegen huizen in Antwerpen en een poging tot ontvoering van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD): ons land krijgt nu al maandenlang af te rekenen met drugsgerelateerd geweld. "De onderwereld probeert in de bovenwereld te raken", waarschuwt federaal procureur Van Leeuw. "Dat is een gevaarlijke stap en we moeten daar heel attent voor zijn." Dat betekent dus extra investeren in politie en justitie om het geweld te verijdelen.

We zijn niet zo ver van de Nederlandse toestanden, als je ziet wat wij vorige week hebben kunnen verijdelen

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw

"We zijn geen narcostaat natuurlijk", stelt Van Leeuw gerust. "We zijn niet zoals Colombia, waar 20 procent van het grondgebied eigenlijk wordt gecontroleerd door drugshandelaars."

De samenleving beschermen tegen drugsgeweld en criminaliteit, luidt de boodschap. Want we dreigen af te glijden naar Nederlandse toestanden. Dat betekent gewelddadige afrekeningen in het milieu, maar ook advocaten en gerechtsjournalisten worden daar geviseerd, soms met een fatale afloop.

"We zijn niet zo ver van de Nederlandse toestanden, als je ziet wat wij vorige week hebben kunnen verijdelen", zegt Van Leeuw. Hij verwijst hier naar de poging tot ontvoering van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne.

Maar onze politie en justitie zijn nog in staat om in te grijpen. "Sky ECC (het onderzoek naar versleutelde telefoons, red.) was een succes", aldus Van Leeuw. 

"Sky ECC heeft ons een kant van de criminaliteit laten zien die we zelf nog niet zagen." Volgens Van Leeuw was 35 procent van de mensen in het Sky ECC-dossier nog niet bekend bij justitie.

Meest gelezen