De Vlaamse regering

CD&V opvallend lauw, oppositie kritisch en Gezinsbond teleurgesteld: dit zijn de reacties op de Septemberverklaring van Jan Jambon

Te veel show de afgelopen dagen, te weinig maatregelen om de Vlaming door de koopkrachtcrisis te helpen. Dat is althans de teneur bij de Vlaamse oppositiepartijen over de Septemberverklaring van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Regeringspartij CD&V verdedigt het akkoord, maar van harte lijkt het niet. "Het had meer mogen zijn", klinkt het bij de Vlaamse christendemocraten. Bij de middenveldorganisaties zijn de reacties verdeeld. De jeugdwerksector vreest nog dieper te moeten snijden in het aanbod.

Zaterdag zal in het Vlaams Parlement gedebatteerd worden over de Septemberverklaring die Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) deze namiddag heeft afgelegd in het Vlaams Parlement. Dat de oppositie daar de kritiek niet zal sparen, mag niet verbazen. Maar ook regeringspartij CD&V reageert maar lauwtjes op de Septemberverklaring.

 Het waren de christendemocraten die gisteren moesten plooien om tot een akkoord te komen; hun eis om het Groeipakket te laten meestijgen met de spilindex moesten ze loslaten. Het viel op dat sommige CD&V-parlementsleden tijdens de verklaring van Jambon vandaag geen enthousiast applaus veil hadden voor de leider van de regering waar ze mee deel van uitmaken. Al verdedigen ze anderzijds wel het bereikte akkoord.

Niet aanwezig in het parlement was minister Hilde Crevits van CD&V. Zij bleef om gezondheidsredenen nog thuis. Onmiddellijk na de Septemberverklaring plaatste ze op Facebook dat het voor haar partij "nog meer" had mogen zijn. "Maar wat voorligt is een goed akkoord". Ook voor CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne had het meer moeten zijn. "Wat ons betreft is een automatische indexatie van het Groeipakket de logica zelf. Alleen vinden onze coalitiepartners dat niet. Ze hebben ons voor de keuze gesteld tussen een crisis in de Vlaamse regering en geen maatregelen of het pakket dat we onderhandeld hebben." Er zijn dus duidelijk wonden geslagen in de Vlaamse regering.

BEKIJK - CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne reageert op de Septemberverklaring:

Videospeler inladen...

Oppositie: "Veel show, weinig rendement"

Voor de oppositie is het allemaal te weinig, zeker na de regeringscrisis van de afgelopen dagen. "Na het spektakel is hetgeen wat de Vlaamse regering vandaag presenteert aan de Vlamingen een habbekrats", reageert Groen-fractieleider Björn Rzoska. "Veel show, maar weinig rendement. Er zit heel weinig in voor de gezinnen." Groen begrijpt bijvoorbeeld niet dat het Groeipakket "in het rijke Vlaanderen" niet zal meestijgen met de levensduurte, terwijl dat in Brussel en Wallonië wel gebeurt. Volgens Rzoska is de Vlaamse regering "uitgeleefd".

Ook de socialisten zijn niet enthousiast over de Septemberverklaring van Jambon. "Wat heeft de Vlaming gehad aan de show van de voorbije dagen? Niets", zegt Hannelore Goeman van Vooruit. "Een alleenstaande, een koppel zonder kinderen of een gepensioneerde... Hun energiefactuur zal niet verlagen." Goeman merkt ook op dat de eerder besliste jobbonus nog niet op de rekening van de Vlamingen is gestort. Jos D'Haese van de uiterst-linkse PVDA stelt dat de regeringscrisis dan wel afgewend is, "maar het bereikte akkoord maakt de koopkrachtcrisis erger".

Ook Vlaams Belang vindt de maatregelen "veel te weinig". "Van dit pakket maatregelen zal een overgroot deel van de Vlamingen geen gebruik kunnen maken", aldus Chris Janssens.

BEKIJK - De Vlaamse oppositiepartijen reageren in "Villa Politica" op de Septemberverklaring:

Videospeler inladen...

Teleurstelling bij Gezinsbond, werkgevers grotendeels tevreden

En dan de middenveldorganisaties. De Gezinsbond reageert teleurgesteld op het voorgestelde pakket aan maatregelen. De meeste gezinnen met kinderen boeten ondanks de maatregelen van de Vlaamse regering "structureel in aan koopkracht", klinkt het.

"De hogere sociale toeslagen zijn onvoldoende om het koopkrachtverlies te compenseren dat ontstaat door de kinderbijslag niet aan de spilindex te koppelen", hekelt de Gezinsbond. "Zelfs deze gezinnen verliezen vanaf 2024 structureel 170 euro per kind per jaar aan koopkracht." Voor alle andere gezinnen - met kinderen die geen recht hebben op een sociale toeslag - loopt het koopkrachtverlies volgens de vereniging nog verder op tot 270 euro per kind per jaar vanaf 2024.

Volgens de christelijke vakbond ACV komt de Vlaamse regering onvoldoende tegemoet aan de koopkrachtcrisis. "Voor sommigen is een begrotingsevenwicht blijkbaar belangrijker dan gezinnen die in de kou zitten", luidt de kritiek, vooral gericht aan het adres van N-VA en Open VLD.

De werkgeversorganisaties verwelkomen dan weer de energiesteunmaatregelen die de Vlaamse regering wil nemen om bedrijven te helpen. Dat is onder meer de teneur bij Voka. Ook technologiekoepel Agoria en Embuild, de vroegere Confederatie Bouw, reageren tevreden. Een "reddingsboei voor ondernemers in nood", voegt ondernemersorganisatie Unizo toe.

De energie- en koopkrachtmaatregelen van de Vlaamse regering kunnen tijdens de winter een verschil maken voor mensen in armoede. Dat zegt het Netwerk tegen Armoede. Het Netwerk tegen Armoede juicht onder meer toe dat de Vlaamse regering huurindexeringen wil verbieden voor energieverslindende woningen. Voorts noemt het Netwerk het verbod op energieafsluitingen tot en met april "zinvol", al had dat volgens de organisatie wel vanaf oktober in plaats van november kunnen ingaan.

De jeugdwerksector reageert teleurgesteld op Septemberverklaring. De sector moet nu al schrappen in het aanbod en had gehoopt op een indexering van hun werkingsmiddelen, maar die komt er niet. Ze krijgen wel 200 miljoen euro steun om de energiefacturen te betalen, maar dat geld moet gedeeld worden met de cultuursector, de sportsector, de scholen en de zorginstellingen.

"Jeugdwerkorganisaties willen vrijetijdsaanbod kunnen aanbieden aan kinderen en jongeren. Dat is de essentie, maar daar gaan we niet meer toe kunnen komen", zegt Franka Foré van de Vlaamse Jeugdraad. "Er wordt nu al gesneden in aanbod. Dat gaat alleen maar op grotere schaal gebeuren. Organisaties zullen kopje-onder gaan. De enige die daar de dupe van zijn, zijn kinderen en jongeren."

BEKIJK - De volledige Septemberverklaring van Vlaams minister-president Jan Jambon:

Videospeler inladen...

Meest gelezen