Radio 2

Professor Rik Torfs gaat met pensioen aan KU Leuven: "Ik wil een eigen denkschool oprichten"

Professor Kerkelijk Recht en ex-rector van de KU Leuven Rik Torfs gaat deze week met pensioen aan de Leuvense universiteit. Torfs wordt binnenkort dan wel 66, maar aan stoppen met werken denkt hij nog lang niet. Zo is hij bezig met een nieuw project om een eigen denkschool op te richten, zoals hij dat zelf noemt.

Wat Torfs zal missen aan de universiteit? "Niets", antwoordt de prof uit Heist-op-den-Berg gedecideerd. "Ik heb uiteraard wel nog steeds sympathie voor mijn faculteit, maar aan de universiteit als instelling heb ik mijn rol gespeeld." De professor was van 2013 tot 2017 rector van de Leuvense universiteit. Daar kijkt hij met gemengde gevoelens op terug. "Ik heb geprobeerd om de tanker van de universitaire wereld een beetje een andere richting in te sturen. Met meer aandacht voor de persoonsvorming van de studenten, maar ik ben daar niet echt in geslaagd. Vandaag ligt de klemtoon op onderzoek en niet op onderwijs. Het binnenrijven van financiering is big business. Daar voel ik mij minder in thuis."

Denkschool oprichten

Torfs is allesbehalve van plan om stil te zitten nu hij met pensioen gaat. "Ik vind het evident dat ik nog steeds 60 uur per week ga werken. Ik zou me zelfs schuldig voelen als ik dat niet zou doen." Eén van de projecten die op zijn agenda staan, is het oprichten van een eigen denkschool. "Het wordt iets om mensen op andere manieren te leren scherper zien, nadenken en verbanden leggen. Maar voorlopig zit dat plan nog maar in een eerste stadium", aldus Torfs.

Het is voorbarig om nu te zeggen dat ik mij opnieuw kandidaat zou stellen bij nieuwe verkiezingen. Maar ik denk er wel over na

Rik Torfs, professor Kerkelijk Recht en binnenkort met pensioen

Ook in de politiek heeft Torfs zich de afgelopen jaren uitgesproken geëngageerd. In 2010 werd hij verkozen als senator voor CD&V. Drie jaar later stapte hij alweer uit de politiek om zich kandidaat te stellen als rector. "Ik ben niet van plan om opnieuw in de politiek te gaan, maar ik moet wel toegeven dat het soms kriebelt. Het vertrouwen van de mensen in de politiek is de laatste jaren afgenomen. Dat leidt tot extreem stemgedrag waarbij mensen dromen worden voorgeschoteld die wellicht nooit zullen uitkomen." Torfs is ervan overtuigd dat er daarom opnieuw een geloofwaardige centrumpolitiek moet worden uitgevonden. "Maar het is voorbarig om nu te zeggen dat ik mij opnieuw kandidaat zou stellen bij verkiezingen. Al denk ik er wel over na en praat ik erover met verschillende mensen."

Meest gelezen