Peinture-poème (Musique, Seine, Michel, Bataille et moi) van Joan Miró uit 1927 - Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
Studio Tromp

Rotterdams museum doet duurste aankoop in zijn geschiedenis, een Miró van meer dan 8 miljoen euro

Het Nederlandse museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam heeft het schilderij "Peinture-poème (Musique, Seine, Michel, Bataille et moi)" uit 1927 van de Spaanse kunstenaar Joan Miró aangekocht voor meer dan 8 miljoen euro. Het gaat om de grootste aankoop in de geschiedenis van het museum.

Museum Boijmans Van Beuningen heeft voor 8,1 miljoen euro een schilderij van Joan Miró aangekocht. Het gaat om het werk "Peinture-poème (Musique, Seine, Michel, Bataille et moi)" gemaakt door de Spaanse kunstenaar Joan Miró in 1927.

Het is een van de laatste zogeheten "droomschilderijen", een groep werken die Miró maakte tussen 1924 en 1927 en waarmee hij aan het begin van zijn carrière al liet zien dat de werkelijkheid voor hem groter was dan wat daar gewoonlijk onder wordt verstaan. 

Peinture-poème (Musique, Seine, Michel, Bataille et moi) van Joan Miró uit 1927 - Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
Studio Tromp

Kringen in het water

In de loop van de tijd hebben surrealistische kunstenaars verschillende methoden en technieken ontwikkeld om bij het maken van hun werk het rationeel denken uit te schakelen. Dat ging van spelletjes tot het gebruik van alcohol en drugs, van toevallig gevonden beelden of structuren tot trance, hypnose en – zoals Miró zelf aangaf – uithongering.

"Deze nieuwe aanwinst is een treffend voorbeeld van dergelijke surrealistische ideeën en technieken", schrijft het museum in een persbericht. Achteraf heeft Miró zelf over het schilderij gezegd: "Ik hield ervan om kringen in het water te maken. Ik hield van de weerspiegelingen en de veranderende kleuren in veranderend licht. Korte tijd later schilderde ik een schilderij dat de wandelingen langs de rivier (de Seine, red.) opriep."

Steun

Het werk, gekocht van een Zwitserse stichting, is volgens Boijmans een nieuw hoogtepunt in de collectie en het museum beschouwt het schilderij als het belangrijkste surrealistische werk dat nog ontbrak in de al omvangrijke museumverzameling van dit genre. Het werk is na onthulling meteen voor het publiek te bewonderen in het depot.

De aankoop is gedaan dankzij steun van de Vereniging Rembrandt, die 3 miljoen euro bijdroeg, het Mondriaan Fonds, de Staat, de gemeente Rotterdam en schenkers. De onthulling vond plaats tussen de hoogtepunten van de collectie in het depot, zoals bijvoorbeeld werken van Rembrandt, Bosch, Bruegel, Van Gogh en Basquiat.

Het museum Boijmans Van Beuningen is sinds 2019 gesloten en blijft naar verwachting nog tot 2029 dicht vanwege een grootscheepse renovatie, maar vorig jaar opende het museum "het depot", waar een deel van de collectie te zien is en vanaf vandaag ook deze Miró.

In ons land opent binnenkort een grote Joan Miró-tentoonstelling in het museum BAM in Bergen. Vanaf 8 oktober is daar een honderdtal werken van de kunstenaar te zien, zowel schilderijen als tekeningen, keramiek en sculpturen, naast persoonlijke voorwerpen. 

Meest gelezen