Belga Image

Tom Balthazar wordt nieuwe bestuurder-directeur AZ Jan Palfijn in Gent

Tom Balthazar is benoemd tot nieuwe bestuurder-directeur van het AZ Jan Palfijn in Gent. Dat is unaniem beslist door de Raad van Bestuur van het ziekenhuis. Tot het einde van dit jaar werkt hij samen met manager en overgangsdirecteur Frank Vervaeke om de transitie vlot te laten gebeuren. Die laatste verving de vorige directeur Ann Wynant toen die opstapte na een vertrouwensbreuk met verschillende artsen.

Vanaf 1 december wordt Tom Balthazar officieel de nieuwe bestuurder-directeur van het Gentse AZ Jan Palfijn. Hij neemt de functie over van Ann Wynant, die eind 2021 ontslag nam na een vertrouwensbreuk met verschillende artsen. Een arts werd toen geschorst na een mogelijk onrechtmatige euthanasie, nog voor het einde van het onderzoek naar de zaak. Dat viel niet in goede aarde bij verschillende artsen. Zelfs na opheffing van de schorsing, bleven de artsen wantrouwig ten opzichte van de directie. Toen werd Frank Vervaeke tijdelijk aangenomen om de rust te doen terugkeren. En nu neemt Tom Balthazar officieel de taak over.

Hij kijkt uit naar de toekomst, ook na wat eerder gebeurde binnen de directie: "Ik denk dat Frank Vervaeke en zijn team al heel wat rust heeft gebracht. Nu gaan we vooral naar de toekomst kijken", zegt Balthazar. Hij plant nog een gesprek met alle artsen en andere medewerkers. Maar het incident zelf ligt achter de rug. "Dat betekent niet dat we geen lessen kunnen trekken uit het verleden."

Genoeg personeel en financiële uitdagingen

Tom Balthazar heeft genoeg werk voor de boeg. Er zijn verschillende zaken die belangrijk zijn binnen zorginstellingen, zegt hij. Maar er zijn belangrijke accenten die moeten gelegd worden: "We moeten zorgen dat er voldoende artsen, verpleegkundigen, computerspecialisten en andere mensen op de werkvloer zijn. Het ziekenhuis moet constant, 24 op 7, op een veilige manier kunnen draaien en bovenal ten dienste staan van de patiënt. Dat is het allerbelangrijkste." Ook de financiële uitdagingen met de hoge energiekosten en de samenwerking met de andere Gentse ziekenhuizen is een prioriteit, zegt hij nog.

Balthazar heeft al een rijk gevulde carrière achter de rug. Op dit moment is hij nog professor gezondheidsrecht aan de Universiteit Gent en adviseur bij Zorgnet-Icuro, de koepel van ziekenhuizen en zorginstellingen. Hij is advocaat geweest en 10 jaar lang schepen voor de socialisten in Gent. En bovendien is hij zelf lid geweest van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis. Hij start zijn nieuwe job op 1 december 2022.

Meest gelezen