Politie en Fietspunt halen weesfietsen weg uit het station van Geel: "Ze nemen de plaats in van de pendelaars"

In het station van Geel worden er vandaag weesfietsen uit de fietsenstalling gehaald. Dat zijn fietsen die er al een tijdje staan en niet meer worden gebruikt. "Die fietsen nemen plaatsen in die de pendelaars nodig hebben en dat kan niet de bedoeling zijn", zegt Erik Claeys, hoofd van de gemeenschapswachten in Geel. 

De weesfietsen zijn een ergernis voor de pendelaars die regelmatig de fietsenparking gebruiken aan het station. "We kunnen 1.000 fietsen plaatsen, maar we merken dat er op regelmatige tijdstippen fietsen onbeheerd en langdurig blijven staan. Dat betekent dat er plaats voor anderen wordt ontnomen", zegt Erik Claeys, het hoofd van de gemeenschapswachten in Geel.

De politie en Fietspunt organiseren de acties rond weesfietsen twee keer per jaar in Geel. Vandaag gaan ze van start om 10 uur. "Het aantal fietsen dat iedere keer wordt weggehaald, schommelt een beetje. Daar is niet altijd een verklaring voor", zegt Claeys. "Op een piekmoment hebben we er al eens 100 fietsen weggenomen. Vandaag schatten we dat het er tussen de 25 en de 30 zullen zijn." 

De fietsen blijven na de ophaling nog drie maanden in de stedelijke werkplaats van Geel staan. De eigenaars kunnen ze daar dan ophalen, maar uit eerdere acties blijkt dat dat bij amper 1 op de 10 fietsen gebeurt. De andere fietsen gaan onder meer naar de kringloopwinkel. 

Meest gelezen