Eerder deze week was al sprake van drie lekken vlak bij het Deense eiland Bornholm, deze foto werd vrijgegeven door het Deense ministerie van Defensie.

"Al vier lekken" in Nord Stream-pijpleiding, NAVO-chef: "Eensgezind en vastberaden reageren op roekeloze sabotage"

De Zweedse kustwacht heeft naar eigen zeggen een vierde gaslek ontdekt bij de beschadigde Nord Stream-pijpleidingen. Het gaslek zou eerder deze week al ontdekt zijn, maar de informatie wordt nu pas gedeeld. De NAVO heeft het over "roekeloze en onverantwoordelijke sabotage" en belooft een "eensgezind en vastberaden antwoord" op hybride aanvallen tegen infrastructuur van de bondgenoten. Opvallend: ook volgens de Russische president Poetin gaat het om "sabotage zonder voorgaande" en "een daad van internationaal terrorisme". 

In de nacht van zondag op maandag werd eerst een lek gevonden in Nord Stream 2. Dat meldde uitbater Nord Stream 2 AG van de gaspijpleidingen. 's Avonds laat maakte die bekend dat er ook twee lekken waren vastgesteld in Nord Stream 1. De lekken zijn vastgesteld vlak bij Bornholm, een Deens eiland in de Baltische Zee. Twee lekken bevinden zich in de Deense economische zone, het derde in de Zweedse economische zone.

Maar volgens een functionaris van de Zweedse kustwacht zijn er twee lekken aangetroffen in de zogenoemde economische zone van Zweden. Dat schrijft de Zweedse krant Svenska Dagbladet. Ze zouden zich vlak bij elkaar bevinden. Zweedse media berichtten dat het vierde lek zich situeert in Nord Stream 2, maar dat kon de functionaris niet bevestigen. De kustwacht zou het vierde lek eerder deze week ontdekt hebben.

Sabotage

Vermoed wordt dat de lekkages zijn ontstaan door sabotage. Volgens de Deense minister van Energie, Dan Jørgensen, zijn de gaten "te groot" om een accidentele oorzaak te hebben. Volgens hem zijn de lekken veroorzaakt door ontploffingen. Zowel de Zweedse als de Deense seismologische diensten hebben maandag ook krachtige ontploffingen gemeten in de regio.

Ook Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen sprak al over een "sabotagedaad", die de EU met de "krachtigst mogelijke reactie" zal beantwoorden. "Elke opzettelijke verstoring van de actieve Europese energie-infrastructuur is onaanvaardbaar en zal leiden tot de sterkst mogelijke reactie", waarschuwde ze. Ze wil een onderzoek en volledige duidelijkheid krijgen over deze "gebeurtenissen" en over "waarom" deze leidingen werden gesaboteerd.

Eenzelfde geluid is te horen bij de NAVO. "De schade aan Nord Stream 1 en 2 in internationale wateren in de Baltische Zee ... is op basis van alle beschikbare informatie het resultaat van opzettelijke, roekeloze en onverantwoordelijke sabotage", staat in een officiële verklaring te lezen. De NAVO zal deze hybride aanvallen niet zomaar laten passeren: "Elke opzettelijke aanval tegen belangrijke infrastructuur van de bondgenoten zal beantwoord worden met een eensgezind en vastberaden antwoord."

CNN: "Russische onderzeeërs in de buurt van de sabotages"

Onder meer in Oekraïne, maar ook in Polen wijst men expliciet naar Rusland als schuldige. De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt op basis van verschillende bronnen dat Russische schepen maandag en dinsdag werden gesignaleerd in de buurt van de plek waar de leidingen op dat moment begonnen te lekken.

Een van de bronnen zegt tegen de Amerikaanse omroep dat er ook Russische onderzeeërs zijn gezien in de buurt van de plek waar de leidingen "gesaboteerd" zijn. Of die ook iets te maken zouden hebben met de lekken blijft echter onduidelijk. De ingewijden zeggen namelijk verder dat er elke week Russische marineschepen in de Baltische Zee gesignaleerd worden.

Ook Poetin boos

Moskou wijst nog steeds elke verantwoordelijkheid van de hand. De Russische president Poetin heeft het ook over de lekken gehad in een telefoongesprek met zijn Turkse collega Erdogan. Volgens een mededeling van het Kremlin achteraf noemde Poetin het een vorm van "sabotage zonder voorgaande", die wat hem betreft kan worden beschouwd als "internationaal terrorisme". 

Het is ook op vraag van Rusland dat de VN-Veiligheidsraad morgen bijeenkomt om zich over de lekken te buigen. De Russische ambassade in de Verenigde Staten zegt dat begin deze week Amerikaanse oorlogsschepen zijn gesignaleerd in de buurt van de pijpleidingen.

Meest gelezen