Videospeler inladen...

30 jaar geleden ging na een lange, soms fysieke strijd, de laatste Belgische mijn dicht

Het is vandaag precies 30 jaar geleden dat de steenkoolmijn van Heusden-Zolder de deuren sloot. Dat was meteen het einde van de steenkoolproductie in Limburg en heel het land. De mijnwerkers in Zolder weigerden om die laatste dag de symbolische laatste lading steenkool boven te halen, en het was voor velen een moeilijke dag.

BEKIJK - Op 30 september 1992 kwam er na een lange, soms fysieke strijd, een einde aan de Belgische steenkoolproductie:

Videospeler inladen...

Op 30 september 1992 kwam er een einde aan de steenkoolproductie in Limburg. Toen ging de mijn van Zolder, als laatste Limburgse en Belgische mijn, dicht. "Het was een heel vreemde dag", getuigt Dirk Reynders, journalist bij Radio2 in Limburg, die erbij was. "Een droevige dag ook. Die laatste dag werd er eigenlijk niet meer geproduceerd. Men was al gestart met opruimen." 

De mijnwerkers wilden die dag niet meer de ondergrond in. "Wij wensen niet de verantwoordelijkheid te dragen dat wij hebben meegewerkt aan een mijnsluiting", zo klonk het toen. "Het is een politieke beslissing, en de politici die die verantwoordelijkheid genomen hebben, aan hen laten we de eer om de laatste kool boven te halen. Dat doen wij niet."

De politici die die verantwoordelijkheid genomen hebben, aan hen laten we de eer om de laatste kool boven te halen

mijnwerkers in 1992

Gevaarlijk en ongezond werk

Het was hard en ongezond werken, in de mijnen. Maar dat zorgde net voor een grote verbondenheid, vertelt Dirk Reynders. "Ik ben een paar keer gaan kijken in volle productie. Als buitenstaander denk je: ik ben in de hel terecht gekomen. Je ziet bijna niets door het stof, er is een enorm lawaai, hoge temperaturen. Maar net door die gevaarlijke omstandigheden had je een enorme solidariteit en kameraadschap, die vaak tot nu nog bestaat tussen heel wat van die mensen." Er was vanwege de sluiting ook een grote bekommernis om de toekomst, omdat zo veel jobs verdwenen. 

Ik heb nog een klomp kool meegenomen tijdens de laatste tocht naar beneden

radio2 Limburg journalist Dirk Reynders

Reynders was erbij toen een groep mensen voor de allerlaatste keer neerdaalde in de mijn van Zolder. Aan die laatste tocht heeft hij overigens een souvenir overgehouden. "Voor we weer naar boven gingen, heb ik nog een klomp kool gevonden, en ik dacht, die neem ik mee. En toen we boven kwamen stond daar een ploeg van het journaal. Die hebben mijn hand met die klomp gefilmd, en dat beeld is daarna geregeld nog gebruikt, ook nu recent nog. Die klomp ligt nu nog op mijn bureau."

Herdenking vandaag

Vanmiddag zullen ex-mijnwerkers in Genk kransen neerleggen aan de graven van de mensen die gestorven zijn bij het verzet tegen de sluiting van de mijn in Zwartberg. Daarna trekken ze naar het monument van André Dumont, de ontdekker van de steenkool. Ze zullen dan ook de KS-vlag symbolisch definitief opbergen, als symbool voor de afsluiting van het mijnhoofdstuk. Rond half één is er dan nog een bijeenkomst op het Mijnwerkersplein in Houthalen. 

Op het mijnterrein van Zolder vinden het hele weekend allerlei activiteiten plaats. Je kan onder meer een geleid bezoek brengen aan de schachtbok die nog overgebleven is.

Meest gelezen