© VRT

De Dikke Delvaux: levenswerk van muziekkenner Jan Delvaux: "Ik vind nergens zo veel genres als in Oost-Vlaanderen"

Journalist, en levend muziekencyclopedie Jan Delvaux, brengt "De Dikke Delvaux" uit. Het is een soort levenswerk met een verzameling van belangrijke muzikale gebeurtenissen uit de Belgische popgeschiedenis. Menig muzikant en zanger(es) komt aan bod: Jacques Brel, Mauro Pawlowski, Nicole & Hugo en veel meer passeren de muzikale revue.

"Het boek voelt een beetje als een levenswerk", vertelt Jan Delvaux wanneer Radio2 hem opbelt. En dat is het minste wat je ervan kan zeggen: het boek is een naslagwerk met 500 muzikale verhalen. De man is gekend van zijn Belpopverhalen waar hij theatershows mee maakt, radiorubrieken op Radio1 en een programma op Canvas. En verschillende boeken uiteraard. Het boek "De Dikke Delvaux" is een verzameling van bijzondere verhalen uit de Belgische muziekgeschiedenis. "Alle muziekgenres komen erin voor. Dit is waar ik eigenlijk al mijn halve leven mee bezig ben. Het voelt een beetje als een afronding van een periode, of een tussentijdse opruimactie."

Gent en daarbuiten

Met de Belpop Bonanza-theatershows gaat hij het land rond en praat dan over verschillende streken en de muziekgroepen die er hun carrière startten. En zo blijkt dat Gent een belangrijke rol speelde en speelt in de muzikale geschiedenis van België: "Maar ook buiten Gent. Het mooie is dat in bijna alle genres Oost-Vlaanderen iets heeft betekend. In hiphop, in dance, in alles eigenlijk."

De meest intrigerende regio voor mij is het Meetjesland: er is daar een sfeer van cafés die sluiten om middernacht om dan te beginnen jammen

Jan Delvaux

"De meest intrigerende regio is voor mij het Meetjesland", doet Delvaux zijn relaas verder. "Voor mij heeft dat zo wat het gevoel van Mississippi in Amerika. Als je ziet dat het daar gaat van Ivan Heylen, tot Luc De Vos en Arid. Er is daar zo een sfeer van cafés die na 12.00 uur de deur op slot doen, en dan beginnen ze allemaal te jammen. En Ivan Heylen had de meest onwaarschijnlijke hit in Nederland met zijn nummer 'De wilde boerendochter'. Maar niemand kon het meezingen daar met die 'Totte mij totte mij totte mij'", lacht Delvaux.

Lochristi, Zottegem, Brakel

En het Oost-Vlaamse parcours gaat maar door: "Je had ook The Garnets uit Lochristi. Dat is de eerste Belgische band ooit die op de Nederlandse televisie is verschenen in AVRO's Toppop in de jaren 70 en 80. Dat was zowat de MTV van de Lage Landen. Dat waren een aantal gasten uit Lochristi die samen een bandje hadden en een plaatje hadden gemaakt dat toevallig in Nederland was beland. En plotseling waren die 'wereldberoemd' in de Lage Landen. Dat was eigenlijk echt fantastisch."

Een opname van het nummer "Daddy's coming home" van The Garnets:

"Maar ook Isabelle A, Mick & Roel, Roland, Vuile Mong en zijn Vieze Gasten. Ga zo maar door", vertelt Delvaux. "En het is niet om te stoefen over Gent of over Oost-Vlaanderen, maar nergens vind ik zo'n variatie. De reikwijdte is heel erg breed. Ook 't Hof van Commerce is begonnen in Gent. Gent heeft er dan ook nog een beetje West-Vlaanderen erbij. Die variatie vind ik veel minder terug in Antwerpen, in Leuven of in Limburg. En dan aan de onderkant van de provincie heb je Jean Blaute uit Zottegem en Marijn Devalck uit Brakel."

Niet om te stoefen over Gent of Oost-Vlaanderen, maar nergens anders vind ik zo'n variatie aan muziekgenres
Jan Delvaux

Muzikanten en hun kinderen

Delvaux legt ook uit dat muzikanten en hun kinderen ook regelmatig voorkomen: "Die stambomen heb je overal zo'n beetje. Maar in Gent heb je dan bijvoorbeeld Zaki Dewaele en zijn twee zonen. In de jaren 70 had je Gus Roan van een half Gentse band Waterloo. Die hebben vandaag de meest gezochte plaat "First Battle", die is 1.500 euro waard. Zijn zoon is de zanger van Arsenal."

De meest gezochte plaat:

Het boek "De Dikke Delvaux" is te koop vanaf 1 oktober 2022. Deze avond is er een release-event in de Minardschouwburg in Gent. Die is al uitverkocht.

Meest gelezen