Videospeler inladen...

Dode vinvis drijft voor kust Nieuwpoort: "Zal wellicht in loop van zaterdag aanspoelen aan de oostkust"

Voor de kust van Nieuwpoort drijft momenteel een dode walvis, het gaat om een gewone vinvis. Zaterdagochtend wordt bekeken of het zeezoogdier aan land zal gesleept worden of niet. Als niet wordt ingegrepen zal het kadaver aanspoelen langs de oostkust. "Mogelijk ter hoogte van Zeebrugge", zegt Kelle Moreau van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen aan VRT NWS.

"In de loop van de namiddag kwam de melding binnen van een drijvend kadaver van een walvis", legt Moreau uit. "Het gaat om een gewone vinvis, een soort die normaal niet in het Belgisch deel van de Noordzee voorkomt." Het dier is al even overleden, maar ziet er volgens beelden nog redelijk intact uit. "Het is redelijk opgezwollen. De ontbinding is binnenin dus al goed bezig." Ontploffingsgevaar is er volgens Moreau nog niet.

Het kadaver drijft voor de kust van Nieuwpoort. "Het zal volgens onze modellen in noordoostelijke richting drijven", vult Moreau aan. "In de loop van de nacht zal het de haven van Oostende passeren. En zaterdag zal het mogelijk aanspoelen aan de oostkust. Mogelijk ter hoogte van Zeebrugge." Al kan het zijn dat het niet zover gaat komen. Zaterdagochtend wordt bekeken of het dode dier gesleept wordt of niet.

"Als het kadaver in de buurt van havens drijft, kan dat een aanvaringsrisico zijn", legt Moreau uit. "De nooddiensten gaan bekijken of het niet aangewezen is om het dier te slepen naar een plaats waar we het gecontroleerd kunnen laten aanspoelen. Dat beperkt het gevaar voor het scheepvaartverkeer. Tegelijk kan een plaats geselecteerd worden waar de berging van het kadaver makkelijker is. Dat is in 2018 in De Haan ook gebeurd."