Energiecrisis dwingt ook Limburgse gemeenten om te besparen op personeel

Verschillende Limburgse gemeenten willen besparen op personeel. Dat blijkt uit een rondvraag over de energiecrisis die Radio2 hield bij de Vlaamse en Brusselse burgemeesters. In Limburg gaat het onder meer om Bilzen, Hechtel-Eksel en Kortessem. 

In Kortessem wil de gemeente het cultureel centrum niet langer continu bemannen. "Door over te schakelen op een systeem met een badge of QR-code kunnen bezoekers of verenigingen die een lokaal geboekt hebben zelf binnen en buiten raken, en kunnen we 's avonds wel een personeelslid uitsparen", legt burgemeester Tom Thijsen uit (CD&V). Bij noodgevallen zal er wel nog altijd iemand opgebeld kunnen worden. "Maar het klaarzetten van de zaal of een lokaal zullen we daar voortaan overdag doen." Het gemeentebestuur gaat de komende weken bekijken of er ook diensten uitbesteed kunnen worden. "Ja, we moeten dat doen, want deze energiecrisis valt ook nog eens samen met een inflatiecrisis."

De energiekosten zijn nu zo hoog geworden dat we die toch wat zullen moeten doorrekenen

Karolien Eens, burgemeester Tessenderlo

Bij de Limburgse burgemeesters die deelnamen aan de bevraging van Radio2 is er voorlopig niemand die de belastingen willen verhogen. Tessenderlo besliste wel al om de dienstverlening duurder te maken. Burgemeester Karolien Eens (Vooruit-SPIL): "Dat gaat dan bijvoorbeeld voor de huur van de zalen. We hebben dat altijd laag proberen te houden, zodat het voor iedereen haalbaar is. Maar de energiekosten zijn nu zo hoog geworden dat we dat toch wat zullen moeten doorrekenen." De gemeente wil ook de prijs voor een zwembeurt herbekijken. "Een kind kan nu voor 1,5 euro komen zwemmen. We hebben die prijs altijd bewust zo laag gehouden, om het ook voor kwetsbare gezinnen betaalbaar te houden. Maar de energiekosten in ons zwembad zijn wel enorm gestegen. We hebben er nog geen beslissing over genomen, maar gaan het wel bekijken."

Door de energiecrisis is Oudsbergen genoodzaakt om de investering in 15 fietspaden uit te stellen naar volgend jaar. "Ja, dat hebben we niet zelf beslist, maar is wel een gevolg van de crisis", nuanceert burgemeester Marco Goossens (CD&V). "We zien dat aannemers niet genoeg personeel en niet alle nodige materialen hebben om die fietspaden dit jaar nog aan te leggen. Dat gaat om grote bedragen, maar die facturen zullen nu met vertraging binnenlopen. Dat geeft ons als gemeentebestuur nu wat meer financiële ademruimte om de gestegen energiekosten op te vangen."

Radio2 stuurde alle Vlaamse en Brusselse burgemeesters een bevraging over de energiecrisis. Van 140 gemeenten kwam de vragenlijst ingevuld terug. 7 van de 13 centrumsteden deden mee. Sommige gemeenten die deelnamen gaven aan dat de energiecrisis nog in volle ontwikkeling is en dat ze daarom niet op alle vragen een antwoord konden formuleren.

Meest gelezen