Bilzen schrapt avondvergaderingen in stadhuis om te besparen: "Dan kan verwarming uit om 16 uur"

Bilzen zet de verwarming in het stadhuis in de namiddag al op nachtregime. Alle avondvergaderingen worden er geschrapt en zelfs het schepencollege op maandagavond wordt na 25 jaar verschoven naar dinsdagvoormiddag. Nu verwarming en stroom extreem duur geworden zijn, proberen de gemeenten de kosten te beperken. Dat blijkt uit een bevraging van Radio 2 bij de Vlaamse en Brusselse burgemeesters. Meer dan 140 burgemeesters werkten mee aan het onderzoek.

Kouder douchen in de sporthal, fonteinen die droog komen te staan, ijspistes die geschrapt worden. Uit een rondvraag van Radio 2 blijkt dat de gemeentebesturen moeten beknibbelen, nu energie zo duur is geworden. In de gemeentehuizen zal het de komende maanden elke dag dikketruiendag zijn. In Bilzen schakelen ze de verwarming in het stadhuis al om 16 uur al uit. "Ons stadhuis is verouderd, daarom schrappen we er nu alle avondvergaderingen", legt burgemeester Bruno Steegen (Beter Bilzen) uit. "Ook het schepencollege. We houden dat al 25 jaar op maandagavond, maar dat verschuiven we nu naar dinsdagvoormiddag. Wie toch 's avonds een vergadering wil organiseren, kan daarvoor terecht in De Kimpel. Daar hebben we genoeg lokalen die wel verwarmd zijn, want in dat gebouw zit ook de bibliotheek en het cultureel centrum." 

Houthalen-Helchteren bouwde 10 jaar geleden een nieuwe administratief centrum (NAC), het was toen het meeste energiezuinigste gemeentehuis van Vlaanderen. Maar ook daar wordt er nu bijgestuurd, om te besparen. "We hebben een warmtepomp en de verlichting wordt aangepast aan de lichtsterkte van het daglicht dat binnenvalt, maar de technologie staat niet stil", vertelt burgemeester Alain Yzermans (Vooruit). "Zo gaan we alle TL-lampen vervangen door LED's. Iets wat we trouwens ook doen in onze sporthallen." 

Gezellig samen

In Maasmechelen zullen meer personeelsleden eenzelfde lokaal moeten delen. Ook de burgemeester en schepenen zelf. "Als we een inspanning vragen van onze inwoners en onze personeelsleden moeten we zelf ook het goede voorbeeld geven", vindt burgemeester Raf Terwingen (CD&V). En als iemand luid aan het bellen is, moet die maar op de gang gaan rondwandelen", grapt hij. 

Op de kleintjes letten

Borgloon zet in op telewerk en in het gemeentehuis wordt zelfs het aantal koffiemachines beperkt. "Ja, dat is een voorstel van onze eigen werknemers", zegt burgemeesters Jo Feytons (Open VLD-Stroop). "Wij hadden in onze kantoren op vijf plaatsen koffiemachines staan. Nu nog op een plaats. Zo bewegen we allemaal wat meer op het werk, daar krijgen we het ook warm van én we besparen op elektriciteit." 

Radio2 stuurde alle 319 Vlaamse en Brusselse burgemeesters een bevraging over de energiecrisis. Van 140 gemeenten kwam de vragenlijst ingevuld terug. 7 van de 13 centrumsteden deden mee. Sommige gemeenten die deelnamen gaven aan dat de energiecrisis nog in volle ontwikkeling is en dat ze daarom niet op alle vragen een antwoord konden formuleren.

Meest gelezen