Kamagurka maakte een duurzaam kunstwerk uit gerecycleerd plastic

Kamagurka maakte in opdracht van Vandemoortele en kunstorganisatie Kunstwerkt en samen met andere kunstenaars een kunstwerk uit gerecycleerd plastic. Dat wordt verkocht ten voordele van Plastic Bank, een organisatie die oceaanplastic wil tegengaan.

Met plastic dat verzameld werd tijdens georganiseerde opruimacties maakte Kamagurka een groot kunstwerk. Hij kreeg daarbij de hulp van vier andere kunstenaars. “Het was leuk voor mij om eens samen te werken met andere kunstenaars die ik niet kende en die bezig zijn met duurzaamheid, want ik ben niet echt een duurzame schilder: ik werk met olieverf, terpentijn en inkt en zelfs daar beginnen mensen al vragen over te stellen,” zegt Kamagurka.

Earth limited edition

Het kunstwerk is een wiel, gemaakt van recycleerde plastic flessen. “Je zou het kunnen zien als een replica van de aarde”, gaat Kamagurka verder. “In het midden zit een zandloper gevuld met plastic korrels. Als het wiel rolt, dan hoor je het geluid van de zee en da’s ook symbolisch, want de zee is ook een bron van plasticvervuiling.” Met een diameter van 140 cm is het ook een grote stempel. “Als dat wiel over zand rolt, drukt het ook een tekst af: earth limited edition.” Net zoals onze grote voetafdruk is de afdruk van het wiel een bewustwording dat we maar 1 planeet hebben en dat we daar zorg moeten voor dragen. “Het is een werk dat bol staat van de symboliek, maar tegelijk ook heel to the point is en dat vind ik het mooie eraan.”

Er is geen B-planeet, geen C-planeet of D-planeet. Er is alleen maar een A-planeet
Kamagurka

Je kan vanaf nu bieden op het kunstwerk. De opbrengst gaat naar Plastic Bank, een organisatie die oceaanplastic wil tegengaan en de levenskwaliteit bij gemeenschappen in kwetsbare kustgebieden wil verbeteren. “Het is een gezamenlijk werk met andere kunstenaars, dus ik denk wel dat het veel geld zal opbrengen. Ik hoop het”, zegt Kamagurka.  Bieden op dit unieke kunstwerk kan op www.kunstveiling.be

Meest gelezen