Foto Nicole van Dyck

Burgers starten petitie tegen plannen om drie woontorens in Westende en Middelkerke te bouwen: "Het is grootheidswaanzin"

In Middelkerke is een petitie gestart tegen de plannen voor drie woontorens in de deelgemeente Westende. De tegenstanders van die plannen zeggen dat veel mensen hun zicht op zee zullen verliezen door de hoogbouw. Ze vinden dat de plannen van grootheidswaanzin getuigen. 

Nog maar twee weken geleden raakte bekend dat Middelkerke plannen maakt om drie woontorens van 15 tot 20 verdiepingen hoog te bouwen. Twee ervan zouden in Westende komen, een derde wellicht in Middelkerke zelf. Daarmee wil burgemeester Jean-Marie Dedecker (Lijst Dedecker) de infrastructuur in de twee badsteden verbeteren en een iets rijker publiek aantrekken. Maar daar kunnen een aantal inwoners van Westende niet om lachen. "Het is een megaproject dat de draagkracht van een kleinschalige, familiale en gemoedelijke kustgemeente als Westende overstijgt" klinkt het in de petitie.

Grootheidswaanzin

Eén van de drie torens zou op het Rauschenbergplein in Westende worden gebouwd. Een plein met zicht op zee. Isabelle Sanders is één van de bewoners die de petitie steunt. "Te veel omwonenden verliezen hun uitzicht en zeezicht, waarvoor ze bewust kozen. In plaats daarvan krijgen ze te maken met inkijk en slagschaduw. Door de komst van de woontorens zal de waarde van de bestaande woningen, die nu zeezicht hebben, dalen. Wij zeggen stop tegen de grootheidswaanzin van onze burgemeester. Dergelijke grote woontorens horen hier gewoon niet thuis." De inwoners vragen daarentegen een botanische tuin met groen, wandelpaden en zitbanken zoals die volgens hen ook zijn beloofd.

Foto Peter Hans

Meest gelezen