Nieuwe munten met afbeelding van koning Charles III erop zijn onthuld

De nieuwe munten met het portret van de Britse koning Charles III zijn onthuld door de Royal Mint, de instantie die verantwoordelijk is voor het slaan van de Britse munt. Het portret zal eerst verschijnen op twee munten in een speciale serie ter ere van het leven van koningin Elizabeth II: een munt van 5 pond en een munt van 50 cent.

Op de munt zien we de linkerkant van het hoofd van koning Charles, van zijn voorganger koningin Elizabeth werd de rechterkant afgebeeld op de munten. Het is een traditie om dit alternerend te doen. 

Het portret waarop de beeltenis voor de munten is gebaseerd, is een werk van beeldhouwer Martin Jennings. Het is ontworpen op basis van een foto en is goedgekeurd door de koning zelf.

"Dit is het kleinste werk dat ik ooit heb gemaakt", zegt Jennings. Hij zegt geraakt te zijn "door het feit dat het door zoveel mensen zal worden gezien en vastgehouden".

Het officiële portret moet een toegankelijk beeld van de koning tonen, net als de inscriptie, die -in tegenstelling tot bij vorige monarchen- niet de Latijnse versie van zijn naam (Carolus) is, maar gewoon "Charles III". 

De munten zullen vanaf begin volgende week verkocht worden aan verzamelaars. De munt van 50 cent zal ook nog voor het eind van het jaar in omloop komen. Ze zullen gebruikt worden naast de munten waar de afbeelding van de Queen op staat. Volgens The Royal Mint worden munten gemiddeld zo'n 20 jaar gebruikt en zullen beide munten nog lang samen in omloop zijn. 

Vanaf begin volgend jaar zullen ook andere munten met de afbeelding van koning Charles erop geslagen worden en gebruikt kunnen worden. 

Meest gelezen