Spektakelorganisator en regisseur Franco Dragone (69), bekend van Cirque du Soleil, is overleden

De Belgisch-Italiaanse regisseur Franco Dragone is overleden aan een hartaanval. Hij is 69 jaar geworden. Dragone maakte naam en faam in de circus- en theaterwereld. Hij was jarenlang de bezieler van Cirque du Soleil. De spektakelorganisator kwam in opspraak toen zijn naam werd genoemd in de Panama Papers en hij werd beschuldigd van corruptie en witwassen. 

De meeste mensen zullen Dragone kennen van de bekende Cirque du Soleil-shows. Hij was van 1990 tot 1999 ontwerper en regisseur van verschillende voorstellingen van het gezelschap. Hij regisseerde onder meer Saltimbanco en Alegria, de grote spektakels waarmee Cirque du Soleil de wereld rond trok.

Ook de producties van zijn eigen Franco Dragone Entertainment Group spreken tot de verbeelding. Zo verzorgde Dragone onder meer de openingsceremonie van Euro 2000 in Brussel en de openings- en slotceremonie van het WK voetbal in 2014 in Brazilië. Hij ontwierp ook parades voor Disneyland Parijs en regisseerde "A new day", de show van de Canadese zangeres Céline Dion. 

Céline Dion en Franco Dragone

In 2012 kreeg Dragone een eredoctoraat van de Universiteit Antwerpen. "Als geen ander verstaat hij de kunst om elke taalbarrière te doorbreken en een indrukwekkende, sfeervolle vertoning neer te zetten", zei toenmalig rector Alain Verschoren destijds. "Met een vernieuwende combinatie van theater en circusspektakel verzette hij definitief de bakens van de internationale theaterwereld."

Dragone maakte dus naam en faam, maar raakte ook in opspraak toen hij werd genoemd in de Panama Papers. Dat internationale samenwerkingsproject van onderzoeksjournalisten toonde in 2015 massale belastingfraude aan van duizenden mensen en bedrijven over de hele wereld. Dragone ontkende die beschuldigingen en zei dat hij aan alle verplichtingen voldaan heeft ten opzichte van de fiscus en de Belgische autoriteiten.

BEKIJK - Een kort overzicht van de carrière van Franco Dragone in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Dragone werd geboren in 1952 in Italië, maar verhuisde op jonge leeftijd naar La Louvière, waar zijn entertainmentbedrijf gevestigd is. Hij is overleden aan een hartaanval in de Egyptische hoofdstad Caïro. Dragone is 69 jaar geworden.

Meest gelezen