30 burgers gedood bij aanval op colonne auto's in Zaporizja, Oekraïne en Russische bezetters beschuldigen elkaar

In de provincie Zaporizja, in het zuiden van Oekraïne, zijn 30 burgers om het leven gekomen bij een raketaanval op een colonne auto's. 88 mensen raakten gewond. Oekraïne en de Russische bezetters beschuldigen elkaar. (Opgepast: dit artikel bevat beelden die mogelijk schokkend kunnen overkomen.)

Een colonne van tientallen auto's werd onder vuur genomen toen ze vanuit het door Oekraïne gecontroleerde deel van de provincie Zaporizja wou oversteken naar het door Rusland bezette deel. Volgens de lokale politie kwamen 30 burgers om het leven en raakten 88 anderen gewond.

Volgens Oekraïne reden de burgers naar het bezette deel om familie op te halen en hulp te bieden. "De vijand heeft een aanval gelanceerd op gewone mensen uit de streek, vervloekte Russen", reageerde de gouverneur. 

Zoals verwacht, spelen de Russische bezetters de bal terug. "Oekraïense strijders hebben een nieuwe terreurdaad gepleegd. Toen ze zagen dat de bevolking naar het bezette deel van Zaporizja trok, hebben ze een colonne van tientallen burgerauto's geviseerd", verklaarde Vladimir Rogov, een verantwoordelijke van de Russische bezetting in Zaporizja.

De beide kampen hebben foto's verspreid van levenloze lichamen en auto's waarvan de ruiten gesprongen zijn.

De Russische bezetters in de naburige provincie Cherson beschuldigen Oekraïne er ook van een hoge verantwoordelijke van de Russische bezetting gedood te hebben tijdens een raketaanval op zijn huis.

BEKIJK - De politie onderzoekt de plek waar de colonne auto's aangevallen werd (waarschuwing: schokkende beelden):

Videospeler inladen...

Oekraïense troepen omsingelen Liman

In het oosten van Oekraïne lijkt intussen de stad Liman weer in Oekraïense handen te gaan vallen. Die stad ligt in het noorden van de provincie Donetsk, die al sinds 2014 voor een deel bezet wordt door pro-Russische rebellen. Liman hoorde niet bij het bezette gedeelte, maar viel tijdens deze invasie in Russische handen.

Mocht Oekraïne de stad kunnen heroveren, dan zou dat een nieuwe opdoffer zijn voor de Russen en de pro-Russische rebellen. Oekraïense troepen zouden dan makkelijker oostwaarts kunnen trekken en de naburige provincie Loegansk kunnen binnentrekken. Die provincie is op dit moment zo goed als volledig bezet gebied. Liman was de voorbije maanden bovendien een belangrijk logistiek en transportcentrum voor Russische operaties in Donetsk.

De tijd dringt wel voor Oekraïne, want de winter komt eraan en dan lijkt grote terreinwinst aan het front minder evident. Bovendien krijgt Rusland zo de tijd om dankzij de gedeeltelijke mobilisatie meer troepen in te zetten. Rusland doet er dan ook alles aan om de Oekraïense aanvallen op Liman af te weren, zeggen Poolse militaire specialisten, zodat het de tijd heeft om de verdedigingslijnen tussen de Russische grens en de grens tussen Loegansk en Donetsk te versterken.

De provincies Loegansk en Donetsk worden later vandaag samen met de zuidelijke provincies Cherson en Zaporizja geannexeerd door Rusland, hoewel ze niet volledig onder controle zijn door de Russen. Een Oekraïense doorbraak in Liman en eventueel in Loegansk zou extra pijnlijk zijn voor de Russische president Vladimir Poetin, die van de "bevrijding" van Loegansk en Donetsk het hoofddoel van de invasie heeft gemaakt. 

Meest gelezen