Toerisme Scheldeland

Politie controleert het verkeer in het natuurgebied de Kalkense Meersen

Vanaf dit weekend zal de politie toezicht houden op het verkeer in het natuurgebied de Kalkense Meersen. Sinds juni is het natuurgebied autoluw. Er mogen geen auto's meer rijden, tenzij ze plaatselijk verkeer zijn. Wandelaars, fietsers, speedpedelecs en lichte brommers mogen wel nog op de jaagpaden. Quads bijvoorbeeld mogen niet meer in het natuurgebied.

Het natuurgebied dat zich uitstrekt over Laarne, Wetteren, Wichelen en Berlare is sinds juni autoluw. Dat betekent dat alleen fietsers, speed pedelecs en bromfietsen van klasse A nog toegelaten zijn. De politie zal vanaf dit weekend controleren of dat allemaal correct verloopt. Vanaf november zullen er boetes uitgeschreven worden.

Natuur moet leefbaar blijven

Sinds de coronapandemie is het fiets- en wandeltoerisme in de Kalkense Meersen fors toegenomen. Die recreatie legde een druk op het natuurgebied. Bovendien kwamen er geregeld quads en motoren crossen of werden er drones gespot. Om de natuur leefbaar te houden waren maatregelen nodig volgens Tom Wezenbeek van Regionaal Landschap Durme Schelde. 

In overleg met de provincie en de betrokken gemeenten werd het statuut van enkele wegen gewijzigd. De Tragelweg tussen Wetteren en het gehucht Aard in Schellebelle werd bijvoorbeeld een jaagpad, er is geen doorgaand verkeer meer toegelaten. 

Politietoezicht

"Er is overeengekomen met de verschillende politiezones dat er toezicht wordt gehouden op de nieuwe verkeersmaatregelen", zegt Carine Meyers, schepen van Mobiliteit van Berlare (Open VLD). "Vanaf oktober is er een overgangsperiode, de mensen die er toch nog met de auto komen worden gewaarschuwd dat er nieuwe maatregelen zijn. Vanaf november wordt er gehandhaafd." Dan kunnen er boetes volgen.

Parkings rondom gebied

Ook de parkeerfaciliteiten werden bekeken.  Er zijn acht parkings van waar je het natuurgebied in kan: Voor Berlare zijn dat de parkings aan Onthaalpoort Donkmeer, provinciaal domein Nieuwdonk en Wijmeers (visvijvers Uitbergen). Voor de andere gemeenten zijn dat de parkings aan de Tragelweg (onder de fiets- en wandelbrug), Ruiterken (Schellebelle), Bergenmeersen (begraafplaats Wichelen), station Schoonaarde en Vaartplein (Kalken).

Meest gelezen