Unsplash

Sealution, dat communicatie op grote zeeschepen mogelijk maakt, mag naar WK Ondernemen in Saudi-Arabië

Sealution, een bedrijf uit Sint-Martens-Latem, mag ons land vertegenwoordigen op het Wereldkampioenschap Ondernemen in Saudi-Arabië. Het bedrijf ontwikkelt een intern systeem voor zeeschepen dat zorgt voor betere communicatie en meer veiligheid voor de bemanningsleden. Daarnaast kan er zuiniger en efficiënter gewerkt worden.

Grote schepen zijn gemaakt van staal en daar raken signalen vaak niet doorheen. Maar Sealution, een bedrijf uit Sint-Martens-Latem heeft er een oplossing voor. "Wij hebben een intern netwerk ontwikkeld dat wel door de stalen wanden kan. Het werkt met draadloze sensoren en armbandjes voor de bemanning", legt CEO Sebastian Hamers uit. Zijn bedrijf bleef niet onopgemerkt: het mag ons land vertegenwoordigen op het Wereldkampioenschap Ondernemen.

Door ons intern netwerk kan er altijd hulp geroepen worden. Niemand zal alleen onder het dek achterblijven
Sebastian Hamers, CEO van Sealution

Hamers kwam op het idee toen hij zelf op een containerschip werkte dat kiwi's vervoert. "Op een bepaald moment was er een bemanningslid dat zijn enkel had verstuikt en niet meer op een ladder raakte. Wij hebben zijn afwezigheid pas ontdekt bij het ontbijt. Hij had 8 uur lang alleen onder het dek gezeten, omdat zijn radiosignaal niet werkte in de stalen omgeving", vertelt Hamers. "Met ons intern netwerk zou zoiets niet meer voorvallen. Als er iets gebeurt, kan er altijd hulp geroepen worden."

Beter voor het milieu, makkelijker voor bemanningsleden

De technologie van Sealution zorgt er dus voor dat een schip veiliger wordt, maar het wordt ook milieuvriendelijker volgens Hamers. "We installeren sensoren op de machines en die verzamelen veel data", legt hij uit. Het systeem houdt dus met andere woorden bepaalde waarden in de gaten en kan ervoor zorgen dat het schip zuiniger is.

Daarnaast zorgen de sensoren voor een efficiëntere manier van werken. Nu moet er nog iemand naar alle tellers gaan kijken, op een schip dat soms wel 200 meter lang is, en dat in een logboek schrijven. Met het systeem van Sealution wordt alle informatie automatisch doorgegeven en moeten de bemanningsleden niet meer overal langs.

Ik was het beu om elke dag de temperaturen op het schip op te meten en dacht: dat moet toch efficiënter kunnen
Sebastian Hamers, CEO van Sealution

"Een hele verbetering", vindt de jonge CEO, die uit ervaring spreekt. "Op dat schip met kiwi's was 1 van mijn taken om de temperatuur van de containers te gaan opmeten. Na 6 maanden was ik dat een beetje beu, en dacht ik: dat moet toch efficiënter kunnen. Het zette mij aan het denken, ik ging aan de slag met een team, en zo is Sealution ontstaan." 

WK Ondernemen in Saudi-Arabië

Hamers is verheugd dat zijn bedrijf werd uitgekozen om ons land te vertegenwoordigen op het Wereldkampioenschap Ondernemen in Saudi-Arabië. "We hadden sterke tegenstanders, dus we hadden niet verwacht dat we zouden winnen. Maar het is natuurlijk een aangename verrassing", lacht hij.

CEO Sebastian Hamers (midden) en mede-oprichter Ruben Verplancke (rechts)
Fotografie Tijs Ketsman

Hoe zo'n kampioenschap eruitziet? "Het begint met een pitch waarin je je product en je bedrijfsvisie voorstelt. Daarna volgt een vragenronde door de jury", legt Hamers uit. "Voor het Belgisch kampioenschap was dat een pitch van 5 minuten. In Saudi-Arabië zullen we het in 3 minuten moeten doen." De winnaar van het WK krijgt 1 miljoen euro. "Dat zou natuurlijk heel welkom zijn, voor een jong bedrijf zoals het onze", besluit Hamers.

Sealution is gevestigd in Sint-Martens-Latem en bestaat momenteel uit een team van 6 jonge mannen, waaronder oprichters Sebastian Hamers en Ruben Verplancke.

Meest gelezen