2017 AP

Amazonewoud in september geteisterd door meeste branden in 10 jaar tijd

In het Braziliaanse Amazonegebied hebben de voorbije maand de meeste branden gewoed in tien jaar tijd. Dat meldt het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE). In de maand september zijn 41.282 bosbranden geregistreerd in het gebied. Enkel in de septembermaand van 2012 werden er meer branden geteld.

In Brazilië loopt het bosbrandseizoen van juni tot oktober. In de meeste gevallen worden bomen geveld en worden de vrijgemaakte zones in brand gestoken om weiden en sojaplantages te creëren. Omdat het Amazonewoud enorme hoeveelheden CO2 kan vasthouden, is het van onschatbaar belang voor het klimaat. 

Milieubescherming is een belangrijk thema bij de Braziliaanse presidentsverkiezingen van zondag. De huidige president Jair Bolsonaro ziet in het Amazonegebied vooral veel economisch potentieel: hij wil meer grond beschikbaar maken voor landbouw en mijnbouw. Zijn uitdager Luiz Inácio da Silva belooft echter de milieu- en klimaatbescherming te versterken.

Meest gelezen