Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Na nieuwe staatsgreep in Burkina Faso: Frankrijk ontkent opzijgeschoven juntaleider te hebben opgevangen

Frankrijk ontkent dat het de aan de kant geschoven juntaleider in Burkina Faso, luitenant-kolonel Paul-Henri Sandaogo Damiba, heeft opgevangen na de nieuwe staatsgreep in het West-Afrikaanse land. Damiba bevindt zich noch op de Franse ambassade, noch op een Franse militaire basis, aldus de ambassade.

De nieuwe militaire machthebbers hadden eerder op de staatszender RTB verklaard dat Damiba onderdak zou hebben gevonden op een Franse basis. "Van daaruit zou hij van plan zijn om terug te slaan", luidde het.

Frankrijk meldde intussen aanvallen op zijn ambassade in Ouagadougou. In de ambassade is een crisiscel opgericht en zijn beveiligingsteams gemobiliseerd, zegt een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook de luitenant-kolonel zelf benadrukt dat hij geen toevlucht heeft gezocht tot de Franse militaire basis Kamboinsin, dicht bij de hoofdstad Ouagadougou. "Dit is niets anders dan een misleiding om de publieke opinie te manipuleren", aldus Paul-Henri Sandaogo Damiba. Waar hij zich dan wel bevindt, is nog onduidelijk.

Damiba roept verder de militairen die de macht hebben overgenomen op om "tot rede te komen". Damiba - die in januari zelf aan de macht kwam bij een staatsgreep - zegt dat "een broederoorlog" vermeden moet worden. Het gaat om de eerste verklaring van de juntaleider sinds de machtsovername.

"Onderhandelingen voortgezet"

Vrijdag heeft een deel van het leger in Burkina Faso een machtsovername doorgevoerd onder leiding van kapitein Ibrahim Traoré.

De nieuwe machthebbers verwijten de juntaleider dat hij weigerde om met "andere partners" samen te werken in de strijd tegen terrorisme, te midden van een "aanhoudende achteruitgang van de veiligheidssituatie". Het is niet duidelijk om wie het precies gaat.

Ondertussen liet de generale staf van het Burkinese leger weten dat de onderhandelingen worden voortgezet om een einde te maken aan de interne spanningen.

Sinds 2015 worden vooral het noorden en oosten van Burkina Faso geteisterd door regelmatige aanvallen van jihadistische milities die banden hebben met Al Qaida of Islamitische Staat. Daarbij vielen duizenden doden, terwijl 2 miljoen mensen ontheemd raakten.

Meest gelezen