Videospeler inladen...

President Biden over toespraak van Poetin: "Woorden Rusland zijn roekeloos, we zijn bereid elke centimeter NAVO-grondgebied te verdedigen"

Amerikaans president Joe Biden veroordeelt scherp de inlijving van vier Oekraïense regio's bij Rusland. Biden benadrukt dat de VS die annexatie nooit zal erkennen, en dat ook andere landen dat niet zullen doen. Hij voegde eraan toe dat de VS wapens en ander materieel zullen blijven leveren aan Oekraïne, zodat het land zich kan blijven verdedigen tegen Rusland. Ook Turkije verwerpt de annexatie van de gebieden met klem.

Gisteren gaf Russisch president Vladimir Poetin een toespraak in Moskou naar aanleiding van de annexatie van vier Oekraïense regio's bij Rusland. De intense speech duurde bijna 45 minuten, maar naar Oekraïne zelf werd slechts enkele minuten verwezen. Poetin gebruikte zijn spreektijd vooral om in de geschiedenisboeken te duiken én het Westen de volle lading te geven. Rusland "dreigde impliciet" met het gebruik van nucleaire wapens.

Biden stuurde daarop de boodschap naar het Kremlin dat "de VS niet geïntimideerd is door roekeloze woorden en dreigingen". "Wij (de VS en bondgenoten) laten ons niet bang maken", maakte de Amerikaanse president duidelijk. Hij wees met zijn vinger naar de camera om Poetin rechtstreeks aan te spreken: "Amerika is volledig voorbereid om samen met onze NAVO-bondgenoten elke centimeter van het NAVO-territorium te verdedigen, elke centimeter. Dus, mijnheer Poetin, begrijp goed wat ik zeg: elke centimeter."

BEKIJK - Joe Biden: "Wij zijn bereid elke centimeter grond te verdedigen"

Videospeler inladen...

Ook NAVO-baas Jens Stoltenberg liet zich horen en noemde de annexatie de ergste escalatie sinds het begin van de oorlog in Oekraïne op 24 februari. "De leden van de NAVO zullen geen van de ingelijfde gebieden erkennen als deel van Rusland", stelde Stoltenberg. Hij vindt de dreiging met kernwapens "onverantwoord geratel" van Poetin. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, trad Stoltenberg bij. "Alle gebieden die illegaal door Russische indringers zijn bezet, blijven deel uitmaken van de soevereine natie Oekraïne." Ook Zuid-Korea is die mening toegedaan. 

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

In de VN-Veiligheidsraad (foto boven) is een resolutie die de annexatie zou veroordelen zoals verwacht tegengehouden door een veto van Rusland. De andere landen stemden voor. Behalve China en India: zij onthielden zich.

Krim

Intussen verwerpt ook Turkije de annexatie van de vier gebieden met klem. Het land brengt Rusland in herinnering dat het ook de annexatie van de Krim in 2014 nooit heeft erkend. 

"Turkije heeft de annexatie van de Krim na een onwettig referendum in 2014 niet erkend en heeft steeds ten volle de territoriale integriteit, onafhankelijkheid en soevereiniteit van Oekraïne gesteund", zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

"In lijn met dit standpunt verwerpen we de Russische beslissing om de regio's Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja te annexeren. Deze beslissing, een ernstige schending van de principes van het internationaal recht, kan niet erkend worden." Eerder had het ministerie al de referenda veroordeeld.

Quid Erdogan zelf?

President Recep Tayyip Erdogan heeft zich nog niet uitgelaten over de kwestie sinds Rusland de gebieden vrijdag inlijfde. Turkije is lid van de NAVO en onderhoudt goede betrekkingen met Oekraïne, maar ook met het Kremlin. Dat leidde onder meer tot een deal over de graanexport van Oekraïne en Rusland via de Zwarte Zee. Maar na enkele ontmoetingen met de Russische president Vladimir Poetin en het sluiten van verschillende akkoorden voor gasleveringen, deels betaald in roebel, lijkt Erdogan meer afstand te nemen van Rusland.

De Turkse president had er donderdag in een gesprek met zijn Russische ambtgenoot Poetin op aangedrongen dat de Russische leider geen gebieden in Oekraïne annexeert, "maar onderhandelingen een kans geeft".

Liman

Op het terrein woedt de oorlog onverminderd voort. Oekraïne trekt zich van de annexatie voorlopig niets aan en is bezig met bezette gebieden te heroveren. 

KIJK - Onze VRT NWS Live van gisteren met de integrale toespraak van Poetin (mét ondertitels):

Videospeler inladen...

Meest gelezen