Archieffoto.

Russische leger heeft zich teruggetrokken uit strategisch gelegen Liman

Het Russische leger heeft aangekondigd dat het zich heeft teruggetrokken uit de strategische stad Liman in het oosten van Oekraïne. Eerder had het Oekraïense leger gemeld dat zijn soldaten de stad hadden omsingeld. "De Oekraïense vlag wappert al in Liman", aldus de Oekraïense president Volodimir Zelenski. "In de stad wordt nog steeds gevochten, maar van een "pseudoreferendum" is er geen spoor meer." Hij belooft komende week nog steden in Donetsk op de Russen te heroveren.

"Bedreigd door een omsingeling hebben de geallieerde troepen zich teruggetrokken uit Liman naar gunstigere posities", zo benoemde woordvoerder Igor Konasjenkov van het Russische ministerie van Defensie in een mededeling de terugtrekking van het Russische leger.

Eerder op de dag had het Oekraïense leger eerst gemeld dat het 5.000 Russische soldaten had omsingeld in Liman, en vervolgens dat zijn strijdkrachten de stad waren binnengetrokken. In een bijhorende video is te zien hoe twee Oekraïense soldaten de nationale vlag ophingen aan een verkeersbord aan de rand van de stad. "Liman zal altijd deel uitmaken van Oekraïne", verklaarde één van de militairen.

Opdoffer voor Rusland

Om Liman werd al weken hevig gestreden. Na de nederlaag en terugtrekking uit de regio van Kharkiv, probeerden de Russen een nieuwe frontlinie op te zetten langs de rivieren Oskil en Severski Donets. Dat nu ook Liman opgegeven moet worden, vormt voor Moskou een forse tegenvaller. De Russen hadden de stad sinds de inname in mei gebruikt als logistieke hub voor troepenbewegingen en de aanvoer van munitie.

Voor Oekraïne betekent de inname van Liman een belangrijke overwinning. Het gaat niet enkel om een strategisch belangrijke plaats met tal van spoorverbindingen, maar ook om grondgebied dat een dag eerder door Rusland werd geannexeerd. De regering in Kiev noch haar internationale bondgenoten erkennen de annexatie.

Met de val van Liman beschikt het Oekraïense leger bovendien over een uitvalsbasis om op te rukken naar Kremmina en Svatove. Beide steden liggen in Loegansk en gelden evenzeer als strategische knooppunten.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski noemt de herovering "het eerste waarschuwingsschot voor diegenen die aan de oorlog van president Poetin deelnemen". Hij beloofde ook zijn landgenoten dat het leger het hele grondgebied zou bevrijden van de Russische bezetting.

BEKIJK - Militairen hijsen de Oekraïense vlag in Liman

Videospeler inladen...

Tactische kernwapens

Ramzan Kadyrov, de leider van de Russische autonome republiek Tsjetsjenië, heeft het Russische leger intussen al opgeroepen om "kernwapens met een laag vermogen" in te zetten in Oekraïne.

"Volgens mij moeten meer drastische maatregelen genomen worden, tot het uitroepen van de krijgswet in bepaalde grensgebieden en het gebruik van kernwapens met laag vermogen", zo verklaarde Kadyrov op de berichtenapp Telegram. In de boodschap veroordeelde hij ook "het nepotisme" in het Russische leger.  

Kadyrov, die met de steun van president Vladimir Poetin Tsjetsjenië sinds 2007 leidt, ventileerde de voorbije weken vaker kritiek op de strategie van het Russische leger in Oekraïne, dat in het oosten een aantal bezette gebieden moest prijsgeven als gevolg van een Oekraïens tegenoffensief.

Brand luchthaven Krim

Op de Krim heeft zich dan weer klaarblijkelijk opnieuw een explosie voorgedaan op een Russische luchtmachtbasis. "Volgens informatie van de hulpdiensten is een vliegtuig de landingsbaan voorbijgeschoten en in brand gevlogen", schreef gouverneur Michail Rasvotsjajev van Sebastopol op het socialemediakanaal Telegram.

Op sociale media circuleren echter beelden van dikke rookpluimen en zware explosies, wat waarnemers dan weer doet vermoeden dat een munitiedepot in brand staat. 

Het Oekraïense leger heeft de voorbije maanden ook verschillende aanvallen op steunpunten van het Russische leger op de Krim kunnen uitvoeren. In augustus werd een militaire luchthaven bij Saki aangevallen. De militaire luchthaven van Belbek, waar de brand zich dit keer voordeed, staat te boek als één van de belangrijkste voor het Russische leger. 

Meest gelezen