Foto: Radio2

Vorselaar opent preventief gezondheidshuis: "Liever voorkomen dan genezen"

In Vorselaar opent maandag het preventieve gezondheidshuis Pioen. Daar zullen mensen terechtkunnen voor verschillende soorten van zorg. Er komt onder meer een groepspraktijk met een verpleegkundige als extra centrale figuur voor de patiënten. "Zo zetten we een heel nieuw type van gezondheidszorg neer", zegt burgemeester Lieven Janssens (ACTIEV). 

Pioen, zo heet het preventieve gezondheidshuis dat maandag opent in Vorselaar. "De letters staan voor: preventief, interdisciplinair, open, eerste lijn en netwerk", vertelt burgemeester Lieven Janssens (ACTIEV). "Die woorden zijn van belang, omdat ze exact voorstellen wat het gezondheidshuis wil zijn. Mensen kunnen er komen proeven van de gezondheidszorg van de toekomst."

Zo zet het in op preventie, en wil het volgens Janssens voorkomen dat mensen ziek worden eerder dan hen te genezen. "Daarvoor hebben we veel verschillende disciplines op een heel open manier onder een dak geplaatst en koppelen we zo onder meer woonzorg aan welzijnszorg en geestelijke gezondheid." De gemeente werkt daarvoor samen met onder meer de Universiteit Antwerpen en de Thomas More Hogeschool, maar ook met het Ziekenhuis van Herentals en verschillende andere welzijnsorganisaties.

Pioen is te vinden op het pas heraangelegde marktplein van Vorselaar. "Alle zorg brengen we daar centraal samen in een huis, want ook het lokaal dienstencentrum, het sociaal huis en een woonzorgcentrum zijn er al gevestigd." Toch is het maar een tijdelijke locatie. "We zullen hier de komende drie jaar zitten en intussen werken we aan een nieuwbouw", vertelt Janssens nog. Pioen is een voorbeeldproject van de Vlaamse overheid dat vanaf maandag de deuren opent voor iedereen.

Foto: Radio2

Meest gelezen