De bewoners van de gerenoveerde woning poseren samen met de burgemeester, de gedeputeerde en de projectbegeleiders
provincie Vlaams-Brabant

Provincie en gemeente Sint-Pieters-Leeuw renoveren op betaalbare manier 8 woningen in Ruisbroek

De provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Sint-Pieters-Leeuw en Woonwinkel Zennevallei lieten de voorbije twee jaar 8 woningen in deelgemeente Ruisbroek renoveren. Zo hielpen ze ouderen en mensen met een laag inkomen om de kwaliteit en het energieverbruik van hun woningen op een betaalbare manier te verbeteren.

Een woning renoveren om je energieverbruik te laten dalen is goed, maar ook duur. Daarom biedt de provincie Vlaams-Brabant aan mensen met beperkte financiële middelen een lening aan met uitgestelde terugbetaling. Dit jaar alleen al maakt de provincie voor dat project 3 miljoen euro vrij.

In 2018 startte de provincie Vlaams-Brabant, samen met de gemeente en het OCMW van Sint-Pieters-Leeuw en Woonwinkel Zennevallei, met de renovatie van 8 woningen volgens deze formule in deelgemeente Ruisbroek. Er gebeurden allerlei ingrepen, zoals het herstellen en isoleren van daken en de vernieuwing van het buitenschrijnwerk, van de centrale verwarming en van het sanitair. In één van de woningen daalde de EPC-waarde door deze ingrepen zelfs van F naar C.

In deze woning werden het dak en de ramen vernieuwd
Marco Mertens voor provincie Vlaams-Brabant

De provincie Vlaams-Brabant stelt per renovatie 30.000 euro ter beschikking, een lening die pas terugbetaald moet worden als de woning verkocht, geschonken of verhuurd wordt.
De eigenaars worden tijdens het hele renovatieproces ook intensief begeleid. Zo helpt de renovatiebegeleider bij de opmaak van een renovatieplan, het contacteren van aannemers, het vergelijken van offertes, het opvolgen van de werken, het betalen van facturen en het aanvragen van premies.

Meest gelezen