Uitzonderlijk veel onweer in september, oktober wordt "astronomisch interessant" met zonsverduistering en heldere planeten

De voorbije maand september telde uitzonderlijk veel onweersdagen: vijftien, terwijl er normaal maar 7,5 zijn. Dat blijkt uit het maandoverzicht van het KMI. Er viel ook meer neerslag dan normaal. De nieuwe maand oktober kondigt zich dan weer "astronomisch interessant" aan, zegt weerman Frank Deboosere.

In een doorsnee septembermaand valt er 65,3 mm regen. Vorige maand ging het in Ukkel om 104,8 mm. De regen viel verspreid over 20 dagen, wat ook vrij veel is. Het record van 2001, 199,4 mm, werd wel lang niet gehaald.

De maand begon zeer warm, maar eindigde opvallend koud. De eerste tien dagen was het 19,3 graden tegen een normale 16,2 graden. De laatste tien septemberdagen waren dan weer de koudste van de laatste dertig jaar: 11,3 graden tegen normaal 14,2 graden.

De gemiddelde temperatuur voor de volledige maand bedroeg 14,9 graden in Ukkel, niet ver van de normale waarde van 15,2 graden. De temperaturen varieerden tussen 5 graden op 29 september en 30,9 graden op 5 september.

Zonsverduistering in oktober

De maand oktober van dit jaar wordt dan weer astronomisch "interessant", tweet weerman Frank Deboosere. Vooral op dinsdag 25 oktober zullen hemelliefhebbers hun hartje kunnen ophalen met een gedeeltelijke zonsverduistering. Rond 11.09 uur zal er een klein hapje uit de zonneschijf worden genomen. Dat is de maan die langzaam voor de zon begint te schuiven.

Kort na het middaguur zal de zonsverduistering zijn hoogtepunt bereiken. Tussen de 17 en 20 procent van het zonneoppervlak zal er dan verdwenen zijn. De eclips zal in bijna heel Europa zichtbaar zijn, maar nergens zal het compleet donker worden omdat het niet gaat om een volledige zonsverduistering zoals we die in ons land meegemaakt hebben op 11 augustus 1999. Een volgende gedeeltelijke zonsverduistering komt er op 29 maart 2025.

Dat voor wat betreft de zon. De planeten dan. Mercurius is in de eerste helft van oktober 's ochtends zichtbaar vanuit ons land. Mars is dan weer een groot deel van de nacht zichtbaar. Volgens weerman Frank zal de oranje kleur van Mars goed zichtbaar zijn met de verrekijker. Enkel de planeet Jupiter zal nog wat feller schijnen. "Met een verrekijker zie je de vier grote manen van Jupiter. Die draaien rond de reuzeplaneet en dat wisselende spel is nacht na nacht goed te zien", geeft Deboosere mee. De planeet Saturnus zal 's avonds zichtbaar zijn in het zuiden. Voor de ringen zal je wel een telescoop nodig hebben.

Het internationaal ruimtestation ISS zal deze maand ook zeer goed zichtbaar zijn. "Van 1 tot 6 oktober 2022 zie je het ruimtestation aan de avondhemel. Vanaf 21 oktober 2022 verschijnt het opnieuw aan de ochtendhemel", meldt weerman Frank.

Meest gelezen