radio 2

Twee agenten van politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken lieten verkeersboetes verdwijnen, stelt audit

De twee agenten van de politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken die al worden vervolgd omdat ze beelden van interventies en verdachten in een politiecel zouden hebben verspreid via WhatsApp, zijn verantwoordelijk voor meerdere integriteitsschendingen binnen de politiezone. Zo zouden ze flitsboetes hebben laten verdwijnen en uitbaters van tankstations geholpen hebben om wanbetalers aan te pakken. Dat blijkt uit een auditrapport dat Het Belang van Limburg heeft mogen inkijken. 

De audit gebeurde in het kader van een onderzoek tegen twee politieagenten die midden oktober voor de correctionele rechtbank moeten verschijnen. Uit die audit blijkt volgens Het Belang van Limburg dat vrienden en familie van agenten op voorhand werden ingelicht over snelheidscontroles. Er zouden ook bewijzen zijn van verdwenen boetes. De agenten zouden ook een uitbater van een tankstation geholpen hebben om wanbetalers aan te pakken zonder dat er pv's werden opgesteld. Er zijn aanwijzigingen over racistische WhatsApp-berichten over burgers. 

Bij de interviews bij 46 personeelsleden zouden weinigen zijn willen ingaan op de problematiek. Comité P zou hebben aangegeven dat er een "mogelijke zwijgcultuur binnen de zone leeft".

Aanbevelingen

Het Comité P heeft 13 aanbevelingen geformuleerd voor het politiekorps. Er moet onder meer werk gemaakt worden van een integriteitsbeleid. "We gaan al enige tijd aan de slag met de aanbevelingen van Comité P om de zaken te verbeteren", aldus korpschef Steve Provost. "We hebben een integriteitsbeleid opgesteld en zijn bezig met opleidingen ethisch leiderschap." Eerder kondigde Sint-Truiden ook al aan dat er de volgende maanden een actieplan wordt opgemaakt om de problemen binnen de politiezone aan te pakken. 

Problemen herleiden tot zelfde personen

Volgens korpschef Provost is er geen sprake van een structureel probleem. "We kunnen alles herleiden tot diezelfde 2 personen. Er zijn voor hen al tuchtprocedures geweest en ze worden binnenkort vervolgd. We hebben alle medewerkers het auditrapport ook laten inkijken."

Meest gelezen