Een beeld van een van de vier lekken in de pijpleidingen

Gaspijpleiding Nord Stream 2 lekt niet meer, maar lekkages veroorzaakten wel "enorme methaanpieken" in de atmosfeer

Na de lekkages aan de Nord Stream-gaspijpleidingen in de Baltische Zee is een enorme hoeveelheid methaangas in de atmosfeer terechtgekomen. Dat meldt het ICOS (Integrated Carbon Observation System), dat metingen van broeikasgassen aanlevert. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om het grootste methaanlek ooit. En dat is geen goed nieuws voor het klimaat. Volgens Denemarken is Nord Stream 2 intussen wel gestopt met lekken.

Begin deze week werden verschillende lekken vastgesteld in de pijpleidingen Nord Stream 1 en 2 in de Baltische Zee. Die pijpleidingen zijn bedoeld om gas van Rusland naar Europa te transporteren en spelen nu een belangrijke rol in het conflict tussen Moskou en het Westen, naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne.

Door de lekken is er een enorme hoeveelheid aan methaangas vrijgekomen. Meetstations in de Scandinavische landen, waar het gas naartoe werd gedreven door de wind, hebben methaanpieken vastgesteld en maten recordhoeveelheden op, vooraleer het gas zich verder verspreidde in de atmosfeer.

Volgens het ICOS is de hoeveelheid weggelekt methaan naar schatting gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van een stad zo groot als Parijs.

KIJK - Animatie die de geschatte toename van de methaanconcentratie toont

Videospeler inladen...

"Dit is echt erg. Het gaat wellicht om het grootste emissie-incident ooit gedetecteerd", stelt Manfredi Caltagirone van het IMEO, het Internationaal Methaanuitstoot Observatorium. "Dit helpt niet op een moment dat we absoluut de uitstoot moeten verminderen."

Methaan is namelijk een heel krachtig broeikasgas. Voor het klimaat is de methaanuitstoot dus geen al te best nieuws. Al nuanceerde klimatoloog Wim Thiery (VUB) eerder deze week nog: "Dit is nog altijd maar een klein deel van de wereldwijde uitstoot van methaan per jaar", aldus Thiery. "Door dit lek zal het klimaat niet ineens met 0,1 graden extra opwarmen. Maar het was natuurlijk beter niet gebeurd."

De lekken zijn hoogstwaarschijnlijk ontstaan door sabotage. Een schuldige is nog niet formeel aangewezen. In het Westen wordt in de richting van Rusland gekeken, en omgekeerd. 

Lek gestopt

Intussen lekt waarschijnlijk geen gas meer uit Nord Stream 2. Volgens de exploitant is de druk in de pijpleiding gestabiliseerd, wat betekent dat er geen gas meer uit de pijpleiding stroomt. "De waterdruk heeft de pijpleiding min of meer afgesloten, zodat het gas erin niet naar buiten kan", bevestigt Urlich Lissek, woordvoerder van Nord Stream 2 aan het Franse persagentschap AFP. "De conclusie is dat er nog steeds gas in de pijpleiding zit."

"Het is waarschijnlijk het grootste methaanlek ooit dat we hebben kunnen opmeten", zegt de Noorse onderzoeker Stephen Platt:

Videospeler inladen...

Intussen heeft het Russische gasbedrijf Gazprom de levering van aardgas aan Italië opgeschort, meldt het Italiaanse energiebedrijf Eni. "Gazprom heeft ons op de hoogte gebracht dat het de voor vandaag verzochte volumes niet kan bevestigen, omdat het geen gas kan leveren via Oostenrijk." Een woordvoerder van Eni voegt eraan toe dat Oostenrijk wel gas lijkt te krijgen van Gazprom, via de Slovaaks-Oostenrijkse grens.

Het merendeel van het Russische gas voor Italië stroomt, eerst via Oekraïne, via de TAG-gaspijplijn. De Trans Austria Gas Pipeline komt Italië binnen via de noordelijke grensplaats Tarvisio. De voorbije dagen waren de geleverde volumes al fors afgenomen. De Eni-woordvoerder laat weten dat het bedrijf in gesprek is met Gazprom, om te bekijken of de aanvoer naar Italië hersteld kan worden. Gazprom verwijst volgens Eni naar Oostenrijkse regelgeving, waardoor het bedrijf vanuit Oostenrijk geen gas kan verdelen.

Meest gelezen