Jeff(rey) Dahmer op streamingplatform Netflix.

Kannibaal Jeffrey Dahmer scoort gruwelijk goed op Netflix: waarom dit een van de meest controversiële series in jaren is

Netflix heeft een nieuw streamingrecord beet met "Monster: The Jeffrey Dahmer story". De eerste week na de lancering op 21 september is de serie een slordige 196,2 miljoen uur bekeken, meteen het beste debuut ooit (beweert Netflix zelf). De hernieuwde fascinatie voor seriemoordenaars ligt tegelijk zwaar onder vuur. Van de keuze voor charismatische acteurs tot nabestaanden die ervan walgen dat op hun kap geld wordt verdiend: dit moet je weten over "Dahmer".

Wie is Jeffrey Dahmer?

Met een titel die begint met het woord "monster" weet je meestal genoeg: Jeffrey Lionel Dahmer is een Amerikaanse seriemoordenaar die tussen 1978 en 1991 zeventien jongens en mannen, onder wie heel wat homoseksuele zwarten, vermoordde. Hij stond bekend als "de kannibaal van Milwaukee".

Dahmer had soms seks met de levenloze lichamen, verzamelde graag lichaamsdelen en skeletten van slachtoffers en at er ook een aantal op. Dankzij de succesvolle ontsnappingspoging van slachtoffer Tracey Edwards kon Dahmer echter geklist worden. In 1992 werd hij veroordeeld en twee jaar later doodgeslagen door een geshockeerde medegevangene. 

De echte Jeffrey Dahmer.

Nabestaanden herbeleven trauma

Rita Isbell, de zus van slachtoffer Errol Lindsey die slechts 19 werd, was in 1992 een van de getuigen in de rechtbank. Zij was ontstemd toen ze haar getuigenis plots in de 10-delige serie zag. "Het stoorde me, vooral omdat ik mezelf zag, mijn naam zag passeren op het scherm en deze vrouw verbaal exact zei, wat ik toen vertelde."

Zij pleit ervoor dat de nabestaanden geld zouden krijgen van de Netflixshow. "Het is bedroevend dat ze gewoon geld kloppen uit deze tragedie. Dit is hebzucht." Isbells neef Eric Perry tweette dat de familie woest is over de zoveelste "Dahmer". "Dit is het trauma steeds herbeleven en waarvoor? Hoeveel films, shows of documentaires hebben we nodig?"  

De recensent van The Hollywood Reporter geeft de nabestaanden nagenoeg gelijk. "Het reduceren van de meeste slachtoffers en hun families tot hun pijn staat dichter bij het uitbuiten van die pijn dan het eren van herinneringen".

Perry verbiedt niemand te kijken, maar die boodschap geeft Amerikaans rapper Boosie BadAzz bijvoorbeeld wel mee. "Als zwarte mensen zouden we de show moeten boycotten, wat hij (Dahmer, red.) deed met onze zwarte jongeren is gestoord", tweet Boosie naar zijn 1,1 miljoen volgers. Hij vroeg deze week Netflix om actie te ondernemen. Zonder gehoor.

Monster en celebritymonster(s)

Met Dahmer is Hollywood helemaal niet aan zijn proefstuk toe als het gaat over seriemoordenaars, denk maar aan - de op het eerste zicht charmante - Ted Bundy en de codetaal van de Zodiac Killer (in zijn even legendarische brieven). Maar deze keer is er een hernieuwde fascinatie waar te nemen met het bizar gruwelijke verhaal van Jeffrey Dahmer.

Bij de Amerikaanse nieuwszender CNN deed het de vraag rijzen of charismatische - lees goed ogende - acteurs geen duit in het (geld)zakje doen met een pakweg Evan Peters als Dahmer en Zac Efron of Luke Kirby in hun rol van sluwe Ted Bundy. "Seriemoordenaars die geromantiseerd worden in een door de media geobsedeerde tijd", klinkt de analyse. Kirby gaf toe dat hij voor Bundy de horde van de ick factor moest nemen. Ick = waarbij iemand zich eerst aangetrokken voelt tot iemand, maar plotsklaps (door omstandigheden) afhaakt.  

Luke Kirby gaf gestalte aan Ted Bundy, de "sexy" psychopaat die minstens 30 vrouwen om het leven bracht.
AFP or licensors

De makers van "Dahmer", Ryan Murhpy (bekend van toppers in het genre als "American horror story") en Ian Brennan, waren zich bewust van de valkuilen en probeerden daarom de focus te leggen op de 17 slachtoffers, en een justitiesysteem dat de kannibaal toeliet zolang toe te slaan. Toch zijn de kritieken gemengd te noemen. Forbes looft de acteerprestaties zonder de serie uitdrukkelijk "leuk" te durven noemen, The Guardian vat "Dahmer" dan weer samen als "onkijkbaar misselijkmakend met een griezelige optocht van moorden".

Evan Peters speelt Jeffrey Dahmer.
Verwendung weltweit

Accuraatheid ten koste van drama

Misdaadjournalist Anne E. Schwartz heeft ook haar bedenkingen gemaakt bij de serie. Zij berichtte als eerste in 1992, na een tip van de politie, over de gevonden lichaamsdelen in het appartement van Dahmer. "Ze hebben op accuraatheid ingeboet voor het dramagehalte", zegt ze onomwonden in de krant The Independent.

Onder meer de portrettering van de (blanke) politieagenten zou onjuist zijn. Zij worden afgeschilderd als homofoob en racistisch waardoor de zaak onopgelost bleef. Schwartz: "Ik heb veel tijd doorgebracht met de mensen ter plaatse. Het was een tijd waarin het voor de ordehandhavers niet eenvoudig was om vertrouwen te krijgen."

KIJK - De trailer van "Monster: The Jeffrey Dahmer story":

Meest gelezen