(c) Provicom

Dode vinvis die dagen voor onze kust dreef, is aangespoeld in Zeeland: "Je ziet mensen kokhalzen" 

De dode vinvis die enkele dagen voor de Belgische kust dreef, is aangespoeld in de Nederlandse plaats Westkapelle. Het spektakel lokt nogal wat kijklustigen en die hebben kennelijk wat last van de geur. Wetenschappers zullen het kadaver ontleden voor verder onderzoek. 

Het karkas van de vinvis dreef sinds vrijdag voor onze kust. Aanvankelijk werd gedacht dat het zeezoogdier gisteren aan onze oostkust zou aanspoelen, maar de vinvis verdween uit het zicht. Gedacht werd dat het kadaver ofwel gezonken ofwel verder afgedreven was.

Dat laatste blijkt nu het geval, want vanmorgen vroeg kreeg Jaap van der Hiele van het Reddingsteam Zeedieren Nederland een telefoontje over een aangespoeld kadaver in Westkapelle, in Zeeland. "Ik verwachtte meteen dat het die vinvis uit België zou kunnen zijn", vertelt Van der Hiele aan VRT NWS. "Ik ben ter plaatse gegaan, heb het dier opgemeten. Veertien meter vinvis lag daar. Dat is absoluut een indrukwekkend beeld."

BEKIJK - De dode vinvis is aangespoeld in Westkapelle (beeld: Omroep Zeeland):

Videospeler inladen...

Intussen heeft het kadaver heel wat kijklustigen getrokken. Net vandaag passeert daar ook Wandelmarathon Zeeland. "Het wordt hier steeds drukker. Het kadaver is helemaal afgezet met dranghekken. Je moet hier ook niet beneden wind staan, want het dier gaat steeds meer ruiken. Eenmaal je die lucht hebt geroken, raak je het nooit meer kwijt. Je ziet sommige mensen een klein beetje kokhalzend weglopen van het dier", aldus Jaap van der Hiele.

"Zoals nu het zonnetje erop gaat branden en de wind gaat een beetje de goede kant op staan, dan hebben alle kustmarathonlopers er last van en dan gaan ze misschien iets harder lopen." Het kadaver blijft vandaag liggen op de locatie waar het nu ligt, laat het Reddingsteam Zeedieren Nederland weten. "Vervolgens wordt het dier op een plaats gelegd waar er eventueel goed monsters kunnen worden genomen om onderzoek op te doen. Daarna wordt het vernietigd. Het is natuurlijk wel een kadaver dat niet meer vers is, het rottingsproces is al begonnen. Dan heb je minder resultaat."

BEKIJK - Beeld van de vinvis toen het kadaver vrijdag voor onze kust dreef:

Videospeler inladen...

BEKIJK - De reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen