MUYLAERT ADRIEN B ELGIAN DEFENCE

Maak kennis met de nieuwe jeeps van Defensie, de Oshkosh-CLV: het neusje van de Amerikaanse zalm, maar met Belgische wapens

Ons land heeft 322 nieuwe lichte jeeps besteld bij de Amerikaanse producent Oshkosh. De nieuwe jeeps zijn krachtiger, hebben een groter bereik en zijn voorzien van de nieuwste communicatiemiddelen en anti-mijn bescherming. De aankoop is goed voor 150 miljoen euro of zo'n 450.000 euro per voertuig. VRT NWS kon als eerste exclusief meerijden. 

Defensie heeft de voorbije weken twee jeeps van het Amerikaanse bedrijf Oshkosh uitvoerig kunnen testen op de testterreinen in Marche-en-Famenne. Het gaat om  de zogenoemde CLV-voertuigen (Control and Liason Vehicles). Ze zullen worden gebruikt door officieren, maar ze zijn ook inzetbaar voor bewakingsopdrachten of voor de Medische Dienst, die 22 exemplaren ter beschikking krijgt. 

MUYLAERT ADRIEN B ELGIAN DEFENCE

De eerste voertuigen worden in 2023 geleverd. De beslissing om de nieuwe lichte voertuigen aan te kopen, dateert van 2020. De huidige 120 LMV/Lynx-voertuigen bleken niet langer veilig, omdat het chassis begon te scheuren nadat er nieuwe bepantsering was aangebracht. De LMV's werden in 2007 in dienst genomen. 

Oshkosh: het neusje van de Amerikaanse zalm, maar met Belgische wapens op

Ons land was op zoek naar een betaalbaar platform dat ook nog eens in verschillende varianten kan worden uitgerust. De voertuigen hebben de nieuwste snufjes op zak zoals een satellietverbinding, een systeem om via luidsprekers naar buiten te spreken en een onderlinge intercom.

De jeeps zijn vanzelfsprekend om op alle terreinen te rijden, met een bijzondere onafhankelijke ophanging zodat het voertuig horizontaal kan blijven als het bergop rijdt. Als de banden zouden worden lekgeschoten, dan herstelt de band zich automatisch. Naargelang het terrein kan de druk per band worden aangepast. 

MUYLAERT ADRIEN B ELGIAN DEFENCE

Niet alle 322 voertuigen zullen dezelfde uitrusting krijgen. Van de 322 voertuigen zullen er 135 worden uitgerust met een van binnenuit te bedienen FN-mitrailleur die op het dak staat gemonteerd. Die laatste is van Belgische makelij.

De voertuigen worden ook uitgerust met Franse communicatieapparatuur, zodat ze makkelijk zullen kunnen communiceren met de nieuwe Franse zwaardere voertuigen die ons land ook heeft gepland. 

Defensie kiest voor Amerikaans materiaal, want goedkoper

Ons land koos een Amerikaanse producent met veel ervaring. Van de Oshkosh zijn er wereldwijd intussen zo’n 20.000 exemplaren gebouwd. De VS heeft plannen om er tot 49.000 van te produceren, wat op termijn de gebruikerskosten naar beneden zal halen. Met de Oshkosh CLV koopt ons land een voertuig dat op grote schaal zal worden geproduceerd en waar het dus zeker van is dat het jarenlang betaalbare updates zal krijgen.

De Oshkosh-jeeps worden in Europa ook al gebruikt (of zijn besteld) door het Verenigd Koninkrijk, Litouwen, Slovenië, Tsjechië, Montenegro en Roemenië. Vergelijkbare lichte Europese voertuigen zoals de Thales Hawkei of de MOWAG Eagle kosten vaak een kwart, tot de helft meer.

In de VS moet de Oshkosh de bekende Hummer-voertuigen gaan vervangen.  

MUYLAERT ADRIEN B ELGIAN DEFENCE
MUYLAERT ADRIEN B ELGIAN DEFENCE
MUYLAERT ADRIEN B ELGIAN DEFENCE
MUYLAERT ADRIEN B ELGIAN DEFENCE

BEKIJK - Onze Defensiespecialist Jens Franssen mocht een testrit in de Ardense modder gaan meebeleven:

Videospeler inladen...

Meest gelezen