Videospeler inladen...

Dodentol voetbaldrama in Indonesië naar beneden bijgesteld: 125 slachtoffers

In Indonesië zijn 125 mensen omgekomen bij rellen na een tumultueuze voetbalwedstrijd. De rellen gebeurden in het Kanjuruhan-stadion in de stad Malang, in de provincie Oost-Java. Het zou gaan om een van de ergste rampen in een voetbalstadion wereldwijd. 

Thuisploeg Arema Malang verloor met 2-3 de derby tegen aartsrivaal Persebaya Surabaya, waarna fans het veld op stormden. De politie vuurde traangas af in een poging om de relschoppers uiteen te drijven, maar het draaide uit op een ongeziene tragedie. 

Aanvankelijk was er sprake van zeker 174 doden. Die cijfers kwamen van lokale autoriteiten, maar intussen is het dodental bijgesteld naar beneden; er is nu sprake van 125 mensen die het leven lieten. 323 anderen raakten gewond.

De meeste slachtoffers kampten met een zuurstoftekort in de opeengepakte menigte op het veld. Onder de slachtoffers zijn ook agenten te betreuren. Mustafa Marghadi, correspondent in Indonesië, meldt dat er bij de doden wel eens veel tieners zouden kunnen zitten. "Er komen meldingen van lijsten waarop namen van 15- en 16-jarigen circuleren." 

BEKIJK - Het moment waarop supporters het veld bestormen:

Videospeler inladen...

Gebruik van traangas verboden

Op het grasterrein renden naar schatting 3.000 toeschouwers. De politiewoordvoerder spreekt van anarchie. "Supporters begonnen spelers en agenten aan te vallen en beschadigden auto's." Vluchtende fans gingen voor één bepaalde uitgang waardoor het drummen werd. "Door het traangas zouden een aantal nooduitgangen geblokkeerd zijn", duidt Marghadi. Op sociale media is te zien hoe in blinde paniek over hekken wordt geklommen. 

Agenten of stewards mogen geen traangas bij hebben tijdens matchen van FIFA

correspondent Mustafa Marghadi

Er werd een callcenter opgestart om families te helpen zoeken naar hun geliefden. In de komende week zijn alle wedstrijden in de Indonesische voetbalcompetitie opgeschort. De Indonesische voetbalbond voert een onderzoek naar het incident.

Er is snoeiharde kritiek, onder meer van mensenrechtenorganisaties, op de politiediensten. "Volgens de wereldvoetbalbond FIFA mag er niet met traangas geschoten worden in een stadion, dat is verboden. Agenten of stewards mogen dat zelfs niet bezitten tijdens een FIFA-match", aldus Marghadi.  

BELUISTER - hier het volledige gesprek met correspondent Mustafa Marghadi in "De ochtend":

BEKIJK - "Sommigen zijn vertrappeld of gevallen door het traangas", zegt een slachtoffer van de voetbalramp

Videospeler inladen...
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen