Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

32 kinderen onder de zeker 125 doden bij het voetbaldrama in Indonesië: regering keert schadevergoeding uit

Indonesië is nog steeds in shock nu blijkt dat er zeker 32 kinderen zijn omgekomen bij het voetbaldrama van zaterdag in een stadion in de stad Malang, in het oosten van het eiland Java. Over het totaal aantal doden is er nog geen duidelijkheid: er circuleren cijfers van 125 tot 174. Er is een onderzoek gestart en een aantal politieagenten is geschorst. De Indonesische regering wil een schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van de slachtoffers.

De match zaterdag tussen een lokaal elftal en een bezoekende ploeg uit Surabaya verliep al in een gespannen sfeer. Om rellen te vermijden, waren bijna enkel supporters van het lokale team toegelaten. Die verloren de wedstrijd met 2-3 en daarop steeg de sfeer bij de aanhang in het stadion tot een kookpunt.

Opgewonden supporters van de thuisploeg reden het veld op en raakten daar slaags met de politie. Die zette de wapenstok en traangas in en in de paniek werden tientallen mensen vertrappeld. Aanvankelijk was gesproken over 174 doden, later is dat bijgesteld tot 125, maar sommige Indonesische media houden nog altijd vast aan het hogere cijfer.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Volgens de regering zijn er zeker 32 kinderen tussen de 3 en de 17 jaar onder de doden. De Indonesische regering is niet mals voor de lokale politie. Er is een onderzoek gestart naar de omstandigheden van het drama. Vandaag zijn negen politieagenten, onder hen de lokale politiecommissaris, geschorst. 

De Indonesische president Joko Widodo wil 50 miljoen roepiah (ongeveer 3.300 euro) schadevergoeding betalen aan de families van de slachtoffers. De regering zit erg verveeld met het drama dat een van de zwaarste ooit in voetbalstadions. Mogelijk zullen in de toekomst grote internationale sportevenementen Indonesië willen vermijden.

Een Indonesisch "Heizeldrama"

De voetbalmatch in het Kanjuruhanstadion in de stad Malang, in het oosten van de provincie Java, was al voor de aanvang omschreven als "erg risicovol". Daarom waren ook enkel supporters van het lokale team aanwezig. Die van de bezoekende ploeg waren niet toegelaten.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Toch zouden er veel meer tickets verkocht zijn dan het aantal mensen dat maximaal in het stadion toegelaten is. Getuigen verwijten de politie ook dat niet meteen op grote schaal traangas in de menigte begon te schieten, waardoor er paniek uitbrak. De meeste doden werden dan ook in de chaos vertrappeld. Het gebruik van traangas in voetbalstadions is overigens verboden door de Wereldvoetbalbond FIFA. Bovendien bleken veel nooduitgangen gesloten te zijn, waardoor de menigte moeilijk uit het stadion weggeraakte.

Het gaat om een van de zwaarste rampen in het voetbal ooit. In 1964 vielen er 328 doden in de Peruviaanse hoofdstad Lima tijdens een interland tegen Argentinië. Eind de jaren 80 kwamen 96 supporters van FC Liverpool om toen een tribune instortte in het Hillsborough-stadion in Sheffield. Bij het Heizeldrama in Brussel tijdens de finale van Europacup 1 (nu Champions League) tussen Liverpool en Juventus Turijn vielen er 39 doden bij rellen. De meesten waren Italianen.

Meest gelezen