The Beatles stappen uit het vliegtuig in lichte kimono's (1966)

Onuitgegeven beelden van Japanse tour van The Beatles vrijgegeven na lange juridische strijd, maar wel grotendeels geblurd

Goed nieuws voor fans van The Beatles: na een lange juridische strijd is een halfuur aan beelden van hun enige tour in Japan in 1966 dan toch vrijgegeven. De beelden van de legendarische Britse rockband werden gedraaid door de Japanse politie en bleven decennialang in een schuif liggen. De vrijgegeven versie is wel grondig gecensureerd: de meeste gezichten zijn onherkenbaar gemaakt.

De stomme zwart-witfilm duurt 35 minuten en is integraal te bekijken op YouTube. De opnames werden om veiligheidsredenen gemaakt door de Japanse politie bij hun enige tour in dat land in 1966. In volle Beatlemania vreesden de ordediensten dat de groep het land op zijn kop ging zetten.

In de beelden zijn onder meer de vier jongens uit Liverpool te zien terwijl ze het vliegtuig verlaten, gekleed in lichte kimono’s. Daarnaast spelen ze in een zaal in Tokio voor uitzinnige fans. Er zijn ook beelden te zien van het hotel waar ze verbleven en van de beveiliging rond de concertzalen: van checkpoints op straat tot patrouillerende politieboten.

KIJK - De vrijgegeven beelden:

Toen in 2014 het bestaan van de beelden bekend werd, begon een lange juridische strijd om ze vrij te geven. Jammer voor fans van The Beatles, maar zoals gezegd is het een stomme film, zonder klank dus. Van de optredens zelf zijn er nauwelijks beelden te zien. Niet verrassend, want de film is gemaakt om veiligheidsredenen, niet voor de muziek. Al geven de beelden wel een nieuwe inkijk in de tour van The Fab Four in Japan.

Daarnaast zijn alle gezichten onherkenbaar gemaakt om privacyredenen. Alleen de leden van de rockband zelf zijn herkenbaar. Zelfs hun manager Brian Epstein is geblurd. Dat is het gevolg van de lange juridische strijd om de video vrij te geven. Fans zijn nog naar het Japanse hooggerechtshof getrokken voor de ongecensureerde versie, maar vingen bot en moeten het dus met deze versie stellen.

Het is overigens niet zo dat dit de enige bewegende beelden zijn van The Beatles tijdens die tour. Er bestaan ook kleurenbeelden mét klank.

Deze beelden bijvoorbeeld van een optreden in Tokio tijdens die Japanse tour:

The Beatles

The Beatles bestonden uit John Lennon, George Harrison, Paul McCartney en Ringo Starr. Alleen die laatste twee zijn nog in leven. De rockband uit de Engelse stad Liverpool is een van de meest invloedrijke en muzikaal belangrijkste groepen uit de popgeschiedenis.

Tijdens de jaren 60 schreven ze een onwaarschijnlijke reeks hits aan elkaar van "A hard days night" en "I want to hold your hand" over "Yesterday" en "Hey Jude" tot "Penny Lane" en "Yellow Submarine", om er maar enkele te noemen. Er gingen vele miljoenen platen over de toonbank. Ze maakten ook verschillende films.

Tot 1966 traden ze ook op, maar The Beatles evolueerden door de uit de hand lopende Beatlemania tot een studiogroep. De band werd tijdens de hoogdagen zo gestoord op het podium door schreeuwende fans, dat ze zichzelf nauwelijks nog hoorden spelen. Op enkele uitzonderingen na, zouden ze na 1966 niet meer live optreden.

The Beatles zijn enkele jaren later gesplit. Met de moord op zanger John Lennon in 1980 kwam een definitief einde aan de hoop op een hereniging van de legendarische band. Verschillende oud-leden hadden na hun tijd bij The Beatles nog een succesvolle solocarrière.

Klik op de pijltjes om meer foto's te zien:

Meest gelezen