Minister Hilde Crevits (CD&V) ging "te diep in het rood", maar hoe geraak je daar weer uit? 

Vlaams minister voor Welzijn Hilde Crevits (CD&V) moet op doktersvoorschrift vier weken lang haar politieke taken opzij zetten en rusten nadat ze vorige week onwel was geworden tijdens de begrotingsonderhandelingen. Ze ging naar eigen zeggen "te diep en te lang in het rood". Maar hoe beland je op dat punt? En hoe kom je daarna terug op het hoogste politieke niveau? 

Midden in de finale begrotingsonderhandelingen werd Vlaams minister Hilde Crevits vorig weekend afgevoerd naar het ziekenhuis omdat ze onwel was geworden. Ze is ondertussen nog niet voldoende gerecupereerd en dus moet Crevits op doktersadvies een maand rust nemen. 

"Het moeilijke aan een job in de politiek is dat je nooit voor iedereen goed kan doen", zegt psychologe Marieke Impens van The Human Link in " De wereld vandaag" op Radio 1. "Dat is één van de factoren die de job zeer energieslopend kan maken. Je steekt veel energie in iets, maar haalt er dan achteraf niet altijd de voldoening uit als er dan toch mensen ontevreden zijn." 

BELUISTER - psychologe Marieke Impens in "De wereld vandaag":

Dat de politiek een bijzonder competitieve omgeving is, speelt ook mee. "De sociale steun die je krijgt, is heel belangrijk in een job", verklaart Impens. "Dat betekent dat er mensen zijn op wie je kan terugvallen, als dat nodig is. Maar in de politiek is die sociale steun er niet altijd. Ik kan me voorstellen dat het soms bijzonder eenzaam is."

Continu bereikbaar zijn

Daarnaast is er volgens Impens ook te weinig aandacht voor fysieke recuperatie. "Tijdens de zomervakantie was er gemor omdat politici op vakantie waren, terwijl we eigenlijk wilden dat ze de energiecrisis zouden aanpakken. Dat is begrijpelijk, maar anderzijds mag je niet verwachten dat politici continu bereikbaar zijn", nuanceert Impens. "Ook hun lichaam heeft soms nood aan recuperatie en herstel." 

Terugkeren alsof er niets gebeurd is, is geen goed idee

Marieke Impens, psychologe

Bij veel politici blijft er door hun job weinig tijd over voor privéleven. Maar daar worden ze ook voor gecompenseerd met een hoog loon. Dan is het misschien niet onlogisch dat de bevolking veel van hen verwacht? "Dat loon compenseert zeker voor een deel de hoge druk", zegt Impens. "Een mooi loon is een belangrijk onderdeel van je professionele leven. Maar wat er in ruil voor dat loon van je gevraagd wordt, moet in verhouding blijven. Anders haal je niet voldoende energie uit de job die je doet."

Crevits zit al sinds 2007 in de Vlaamse regering. Sinds 2014 is ze Vlaams viceminister-president voor haar partij CD&V. Leer je dan niet omgaan met die hoge werkdruk als je de job al zolang doet? "Je zal wel een manier vinden om daarmee om te gaan, maar je hebt niet altijd onder controle wat er plots op je bord komt", zegt Impens. "Denk aan corona, de energiecrisis, de oorlog in Oekraïne. Dat zijn onvoorspelbare factoren waardoor het evenwicht dat je gevonden had, weer helemaal uit balans kan geraken." 

Hoe vermijd je dat het nog eens gebeurt?

Crevits moet nu al zeker vier weken rusten. Of ze daarna meteen haar taken als minister opnieuw zal opnemen in de Vlaamse regering, is nog niet duidelijk. "Gewoon terugkeren alsof er niets gebeurd is, is geen optie", besluit Impens. "Je moet zoeken naar hoe je het anders kan aanpakken, zodat het niet opnieuw gebeurt." 

Heeft Impens tips voor Crevits? "Ik hoop dat ze zich bewuster zal bezighouden met na te denken over wat ze nodig heeft om zich goed te voelen in haar job. Dat is iets dat niet vanzelf komt. Je moet je ernstig de vraag durven stellen: past dit bij mij, is dit nog wat ik wil, sluit dit aan bij mijn waarden. Dit is heel cruciaal, anders negeer je jouw eigen alarmsignalen." 

Meest gelezen